Indkøb

"Gode offentlige udbud og færre annulleringer er et fælles ansvar, og det håber vi, at SKI vil gå konstruktivt ind i," skriver Markedschef i Dansk Erhverv Morten Jung i dette debatindlæg.

Dansk Erhverv om annullerede udbud: SKI bør kigge indad

Det ville klæde SKI at kigge indad og frem for mavefornemmelser undersøge om de problematiske forløb ved udbud kunne skyldes fejl fra andre end tilbudsgiver, skriver Markedschef Morten Jung hos Dansk Erhverv i en replik til et debatindlæg af SKI`s administrerende direktør.
Tidligere afdelingschef i Rigspolitiet er tiltalt for at have modtaget 790.000 kroner i bestikkelse af konsultenten Mariann Færø, der også er hendes veninde. Mariann Færø er tiltalt for at have ydet bestikkelse.

Tidligere chef i Rigspolitiet er endelig tiltalt for bestikkelse

Det har taget fire år at rejse tiltale mod en politichef, der sendte opgaver for 10,5 millioner kroner til sin veninde og modtog 790.000 kroner, lyder anklagen.
Finansminister Nicolai Wammen holdt doorstep-møde om digitalt corona-pas i finansministeriet fredag den 19. Marts 2021.

Coronapas: Netcompany og Trifork vinder lynudbud

I et lynudbud har staten valgt to leverandører til at udvikle et corona-pas i fantomtempo. Finansministeren kalder det et vigtigt værktøj i genåbningen, men man ved fortsat ikke præcist, hvad passet skal give adgang til. Læs også hvordan udbuddet påvirkede aktiekursen hos Netcompany.
I SKI har man stor erfaring med at lave fødevareudbud. I et af dem var man dog nødt til at annullere alene på grund af en klassisk ylette. Læs hvordan det kunne ske.

Yletten, der annullerede et udbud

Udbudsloven skal sikre effektive offentlige indkøb, men tolkningen af udbudsloven og truslen om klagesager kan fører til det modsatte. Er vi kommet for langt væk fra virkeligheden, er vi faret vild i paragrafjunglen og har vi glemt det store billede? Spørger Signe Lynggaard Madsen, adm. direktør i SKI, Staten og Kommunernes Indkøbsservice i dette debatindlæg.
”Ingen af os har lyst til at begå en fejl og havne på en eller anden forside, så vi forsøger naturligvis at forsikre os mod klager," siger administrerende direktør i SKI, Signe Lynggaard Madsen til OPS-Indsigt

Klagestrøm klemmer offentlige udbydere ind i et hjørne bag en mur af regler

”Vi føler os nogle gange som skydeskive,” siger adm. direktør i SKI, Signe Lynggaard Madsen med henvisning til strømmen af klager. I et interview fortæller hun bl.a. hvorfor SKI foreslår, at man sætter et udbud på stand by, hvis der klages i processen og hvorfor hun annullere med stolthed.

Endnu en corona-opgave er sendt i lynudbud

Udviklingen af det digitale coronapas går nu op i gear. Sundhedsdatastyrelsen og Digitaliseringsstyrelsen har sat indkøbet i gang, men opgaven kompliceres af, at den er delt i to og i lyntempo skal løses på tværs af to statslige styrelser, skriver redaktør Steen Houmark i denne kommentar.

Testkaos – Regioner strammer kravene til leverandørerne i nyt udbud

Pris og kvalitet vægter lige højt i det genudbud af hurtigtest, som regionerne har været tvunget til at gennemføre. Hertil kommer, at ingen leverandør kan vinde hele opgaven. ”Begrænsningen er en lektie, vi har lært af første udbud,” siger koncerndirektør i Region Midtjylland Anders Kjærulff.
Sundhedsministeriet har haft fat i KL og svunget taktstokken. Det kan man læse ud af et notat fra KL

Staten sætter en bremse på kommunernes kompensation af testudgifter

Private testaktører skal kun bistå kommunerne i en overgang, viser notat fra KL. På længere sigt skal kommunerne selv stå for det, ligesom statens kompensation ikke tiltænkes en varig model. Men er ”gør det selv metoden” i kommunerne smart? skriver redaktør Steen Houmark i denne kommentar.
Dansk Erhverv, som er beliggende i den gamle børs, mener, at det haster med at få gennemført tiltag, der kan øge prisgennemsigtigheder i kommuner og regioner.

Dansk Erhverv efterlyser prisgennemsigtighed i kommuner og regioner

Transparens i prisberegningerne er et stigende problem. ”Vi kan se en vis fornuft i at udvide kravet om OECD’s retningslinjer for prissætning, så også kommuner og regioner er omfattet af dem. Det tror jeg vil tage toppen af hjemtagningerne,” siger Markedschef i Dansk Erhverv, Morten Jung.
Folketinget har valgt at forlænge en række corona-tiltag til gavn for alle offentlige indkøb. "Hold gang i så mange aktiviteter som muligt", lyder det fra Dansk Industri

Lov skal skabe klarhed om offentlige indkøb under corona

En lovvedtagelse i Folketinget om fremrykkede betalinger til private leverandører skal gøre det nemmere for det offentlige at understøtte private leverandører under COVID-19. ”Det er et kæmpe skridt i den rigtige retning,” siger markedschef i Dansk Erhverv Morten Jung.
I flere kommuner vil skolelærerne blive oplært til at pode hinanden 2 gange ugentligt, når de yngste vender tilbage mandag.

Kommunale medarbejdere skal oplæres af private i at lynteste

Falck og Copenhagen Medical skal oplære kommunale medarbejdere i at teste kollegerne på skoleområdet. En borgmester mener det er mere fleksibelt. Danmarks Lærerforening mener det er for intimt. Læs også hvordan KL forsøger at få kommunerne til at spille med.
De Konservative spås at blive kommunalvalgets store vinder. Billedet er fra valgfesten ved KV17. (Arkiv)

Sådan er udsigten for partierne til kommunevalget 2021

Lokalpolitiske positioneringer mellem partierne kan være afgørende for det offentlige indkøb. Konservative står til at blive de store vindere ved KV21. Læs her, hvordan udsigten er for alle partier med de aktuelle meningsmålinger.