Indkøb

  Skat har afvist tilbud til over en halv milliard kroner

  Skatteforvaltningen vil efter udbud af to it-kontrakter på central infrastruktur, hvor alle tilbud ikke var forskriftsmæssige, prøve med udbud efter forhandling og det skal gå stærkt, for kontraktperioden på de eksisterende kontrakter er udløbet.
  Kommuner og andre offentlige ordregivere skal fremover en tur forbi Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen og have en vurdering af den dokumentation, som en udelukket virksomhed har fremlagt for at dokumentere sin pålidelighed.

  Ny statslig enhed skal vurdere leverandørernes pålidelighed

  Fra årsskiftet skal alle offentlige ordregivere indhente udtalelser om tilbudsgivernes pålidelighed hos Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens nye særlige enhed. Erhvervsorganisationer håber på mere ensartede afgørelser af virksomheders pålidelighed.
  OPS-Indsigt var i 2022 i den situation, at vi ofte har måttet prioritere mellem flere gode historier eller udgive et ekstra nyhedsbrev midt i ugen.

  En strøm af historier gav i 2022 langt flere nyhedsbreve end forventet

  Troværdige kilder er en stor del af grundlaget for substantielle artikler om offentligt-privat samarbejde. I 2022 har et utal af kilder bidraget til en unik indsigt som baggrund for hundredvis af artikler ift. en række OPS-temaer. Se listen over de tyve mest læste artikler.
  Statsminister Mette Frederiksen kigger sig over skulderen få minutter inden hun holder nytårstale på Marienborg, søndag den 1. januar 2023.

  Kommentar: Statsministerens nytårstale, som at stikke fingeren i en spand vand

  Statsministeren er på vej op ad en stejl læringskurve. Tidligere har hun kunnet udtale sig ned i detaljen på hele regeringens vegne, men nu skal hun afstemme med de to korrekturlæsere - Løkke & Ellemann - det bærer talen præg af, skriver redaktør Steen Houmark.
  Københavns Kommune har afvist at stille op til interview hos nichemediet DigiTech for at forklare, hvorfor man har ændret mening vedrørende Microsoft.

  GDPR-problemer i Københavnske folkeskoler – Ekspert: ”Det er helt absurd”

  ”De vidste godt, at der var problemer, og så har de valgt at ignorere det. Det er virkelig noget af det, du ikke må i GDPR,” lyder det fra en ekspert til Københavns Kommunes indkøb af digitale læringsmidler til folkeskoleelever.
  Klimaaftrykket ved den offentlige sektors indkøb er særligt vanskeligt, at opgøre på på den kategori man kalder Scope 3, men nu ser det ud til at KMD har lavet et værktøj.

  Ny C02-beregner skal gøre det lettere at opgøre klimaaftryk fra kommunens indkøb

  Når kommuner i dag opgør deres CO2-regnskaber, er det meget ressourcekrævende, men nu kan en ny CO2-beregner testet i fire kommune automatisere CO2-regnskabt og danne grundlag for cost-klima-benefit-analyser, når kommunerne skal vælge deres indkøb.
  I 2008 blev KMD solgt ud af kommunernes ejerskab og de sidste ti år har Kombit haft til opgave at bryde monopolet fra det tidligere kommunale selskab.

  Kombit er på vej til at gøre op med ti års udbudsstrategi

  `Mission accomplished´ er meldingen fra Kombit på den store monopolbrudsstrategi, der blev lagt for ti år siden, men hvad kommer der så til at ske og kunne man forestille sig, at Kombit trak sig tilbage?
  "Det påvirker arbejdsmiljøet negativt, at man kan se kollegaer gå over i et vikarbureau," lyder det fra Danske Regioner.

  Regionernes kamp mod eksterne vikarer er et slag i luften

  Danske Regioner vil reducere sygehusenes forbrug af eksterne vikarer, men gennemgår man regionernes egne data, får man en fornemmelse af, at der skal skydes gråspurve med kanoner. Så hvad er grunden til, at man toner kampen mod vikarbureauer op?
  På Regionsgården i Sorø har Region Sjælland brugt godt to år på et udbud af et nyt indkøbs- og økonomisystem, som har vist sig at blive noget dyrere end forventet.

  Nyt indkøbssystem blev over 300 pct. dyrere, selv om prisen kun blev vægtet 30 pct.

  Hvordan kan den forventede indkøbspris af et IT-system svinge med over 300 pct i opadgående retning? Det har man svar på i Region Sjælland, hvor man lige har fundet en ny leverandør efter et afsluttet udbud.
  Mange kommuner på Sjælland har allerede indkøbt kinesiske overvågningskameraer, nu følger Vejdirektoratet trop trods advarsler.

  Vejdirektoratet har købt overvågningskameraer i Kina

  Trods advarsler har Vejdirektoratet indkøbt kinesiske kameraer, der skal filme danske veje fra en producent, som efterretningstjenesterne mener udgør en trussel, men Vejdirektoratet er ikke den eneste offentlige instans, der køber kinesiske kameraer.
  Der er kamp om ladestanderne ikke kun mellem bilisterne, men også mellem aktørerne på et stærkt voksende marked ved de danske motorveje - Her Rastepladsen Tappernøje som er vundet af Cirkle K

  Fastfood og fossile brændstoffer kan få ladeoperatører til at trække sig fra udbud

  Ladeoperatøren Clever vil i front på vejnettet, men vil ikke byde på opgaver, hvor de også skal sælge hotdogs og benzin. Det kan give eksisterende tankstationskæder en markedsfordel, hvis Vejdirektoratet udbyder drift af ladeparker som en del af en rasteplads.

  Udbud.dk kan ikke følge med den digitale udvikling og det giver rum for private udbydere

  Den offentlige udbudsplatform - Udbud.dk - følger ikke med den digitale udvikling og det kan betyde, at virksomheder risikerer at overse fremtidige udbud. Omvendt giver det mere rum for de private udbydere.