Det er blevet dyrere for borgerne i Faxe Kommune at få tømt deres skraldespande, fordi kommunens forsyningsselskab havde alvorlige budgetoverskridelser i 2019, efter man havde hjemtaget opgaven.

Hjemtagning giver budgetoverskridelser i flere kommuner

Når kommunerne hjemtager opgaver, ender det i flere tilfælde med, at den kommunale leverandør alligevel ikke kan udføre opgaven til prisen. Se to eksempler på hjemtagninger, der endte i budgetoverskridelser, her.
Billede af medarbejder fra sygehus med egen rengøringsafdeling. (Arkiv)

Region Midtjylland vil hjemtage endnu en opgave

Region Midt har besluttet at hjemtage rengøringen på Aarhus Universitetshospital, som siden 2017 har været udliciteret. Hjemtagningen vil koste over 13 millioner kroner i merudgifter. ”Det giver en diskussion af politisk ideologisk karakter,” siger Carsten Kissmeyer (V), næstformand i regionsrådet.
Fra 1 april 2020 er Falck ude af Region Nord som ambulanceoperatør. - Foto Ålborg Sygehus

Falck taber igen på pris til mindre spiller

Falck tabte i januar det regionale testudbud og taber nu igen et regionsudbud. Denne gang halvdelen af ambulancekørslen i Region Nord, til et selskab stiftet af tidligere ansatte. Den anden halvdel hjemtages af regionen, da man vil bevare konkurrencen på markedet, lyder det fra regionen.
"Desværre har vi måtte kigge langt efter samarbejdsviljen fra regeringen, når vi kigger på den konkrete politik, som regeringen har udført." Skriver markedschef Morten Jung i dette debatindlæg og bringer tre konkrete eksempler

Danske Erhverv: Regeringen bør gå helhjertet ind i kampen for et styrket offentlig-privat samarbejde...

"Det er tid til, at regeringen tager et valg og følger sine egne ord om, at erhvervslivet har spillet en nøglerolle i en historisk krisetid frem for fortsat at forfølge fjendebilleder af sociale botilbud og konsulenter," skriver markedschef i Dansk Erhverv Morten Jung i dette indlæg.

Hjemtager ambulancedrift for at styrke konkurrencen

Region Midt hjemtager 60 procent af ambulancedriften, men kunne have opnået en langt større besparelse ved at hjemtage 100 procent. Det gør regionen ikke, da den ønsker at fastholde konkurrencen med det private. Læs hvad der er op og ned.