Ældrepleje

  Hvor mange af fremtidens ældre ville vælge en privat leverandør, hvis de skulle træffe det valg i dag?

  SVM-regeringen er på linje med fremtidens ældre, når det gælder frit valg

  En ny analyse indikerer, at der er harmoni mellem SVM-regeringens ønske om mere frit valg og de kommende ældres holdninger til frit valg. Analysen har bl.a. set på forskellene på tværs af uddannelsesniveau og indkomst, hvilket er interessant i et A- og B-holds-perspektiv.
  Debatten om robotter og velfærdsteknologi går ofte højt, men hvad tænker fremtidens ældre?

  Fremtidens ældre – otte ud af ti vil bruge velfærdsteknologi

  De kommende ældre bliver stadig mere åbne overfor velfærdsteknologi, viser nye undersøgelsesresultater, der også angiver, hvad fremtidens ældre mener om ni konkrete teknologier og hvor villige de er til at veksle varme hænder med teknologiske løsninger.
  I valgkampen besøgte Statsminister Mette Frederiksen det kommunale plejehjem Kirsebærhaven i Kolding Kommune. Nu står hun i spidsen for en regering, der vil undersøge om kommunale plejehjem skal have bestyrelser på samme vilkår som private.

  Kommunale plejehjem med egen bestyrelse kan give en mere klar BUM-model

  Ser vi på erfaringerne med bestyrelser ift. dagtilbud, skoler og uddannelsesinstitutioner, så drukner vi ikke i succeshistorier. Regeringsgrundlaget kan fører til mere administration og dekobling af den kommunale ledelseskraft, skriver redaktør Steen Houmark i denne kommentar.
  Brønderslev Kommune bliver i 2019 stævnet af en frit-valgs-leverandør, men hvad er stridens kerne, når vi spørger kommunen og hvilken læring kan man drage af sagen? (Arkivfoto)

  Brønderslevsagen – stridens kerne set i et kommunalt perspektiv

  Konflikten med Blæksprutten ApS har ikke været uden omkostninger for Brønderslev Kommune, selvom man ikke blev dømt til erstatning. OPS-Indsigt har talt med velfærdsdirektør Henrik Aarup-Kristensen om hans perspektiv på centrale elementer før, under og efter sagen.

  Ny vejledning til beregning af timepriser på frit-valgs-området

  Efter måneders ventetid og en Højesteretsdom får vi nu en ny vejledning til timeprisberegning på hjemmeplejeområdet. Hos Dansk Industri bakker man op om vejledningen. ”Nu handler det om, at kommunerne tager vejledningen i brug,” lyder det. - Få adgang til vejledning via artiklen.
  Det kommende friplejehjem i Egeskov Byhave i Vallensbæk bliver en del af et område med blandede byfunktioner

  Vallensbæk Kommune indgår aftale om nyt friplejehjem med Diakonissestiftelsen

  Ejerformen på et nyt friplejehjem, som åbner i 2024, har været vigtig ifølge Borgmesteren i Vallensbæk Kommune. Med 160 års erfaringer i at drive omsorgsvirksomhed agter Diakonissestiftelsen at anvende et særligt greb for at implementere sit værdigrundlag.
  "Sagen i Højesteret har ikke været med til at gøre det lettere at være privat leverandør," lyder det fra en velfærdsleverandør, der ikke driver hjemmepleje.

  Bred bekymring blandt velfærdsleverandører i kølvandet på Brønderslevsagen

  På tværs af velfærdsområderne har private velfærdsleverandører nærlæst Højesterets dom i Brønderslevsagen. Vi har talt med et udsnit, der driver dagtilbud, botilbud og friplejehjem om, hvilke afledte effekter de ser på deres område.
  KL's formand og næstformand kan formentligt godt forberede sig på hårde forhandlinger med regeringen om, hvor store udgifter til COVID og ukrainske flygtninge, som kommunerne skal kompenseres for ved udregningen af en eventuel sanktion for overskridelse af servicerammen.

  Prognose for serviceramme forværres: Mange går over servicerammen

  Kommunernes økonomiopgørelser kommer løbende, og de skærper frygten for, at kommunerne overskrider servicerammen med flere milliarder kroner og dermed risikerer store bøder fra staten. Opgør mellem KL og regeringen om lurer forude.
  I Brønderslev Kommune erkender Borgmester Mikel Klitgaard, at kommunen har lavet fejl i forbindelse med beregning af frit-valgs-priserne.

  Plejevirksomhed vinder det principielle, men taber krav om erstatning

  I Brønderslev Kommune er borgmesteren godt tilfreds med Højesterets dom over kommunens måde at håndtere prisberegningerne på, selvom kommunen bliver fundet ansvarspådragende. Hos Blæksprutten ApS skal man lige genfinde fodfæstet, lyder det fra stifteren.
  I Dansk Erhverv er man bekymret for, at vi får et A-hold uden om de offentligt finansierede frit-valgs-ordninger. Det samme gælder en forsker. Læs hvad der er op og ned.

  Fremtidens ældre: Over 40 procent kender ikke til det frie valg

  Spørger du fremtidens ældre, så er frit valg vigtig, men en ny undersøgelse viser, at rigtig mange ikke kender til det frie valg. Værst ser det ud i forhold til frit valg af plejehjem. Samtidig peger forskning på, at fremtidens ældre vil købe pleje uden om den offentlige model, hvis de har råd.
  I Gladsaxe Kommune køre alle hjemmehjælperne i dagtimer på cykel. Kommunens biler er forbeholdt sygeplejerskerne fremgår det af et notat om kommunens prisberegninger.

  I Gladsaxe venter man på KL og Højesteret

  I Gladsaxe Kommune anvender man sin egen model til beregning af priserne for frit valg af hjemmepleje, men er den gangbar og hvorfor har det været svært for et byrådsmedlem, at få de svar han efterspørger? Hos en brancheorganisation er budskabet klart: ”Vis os hvordan I har gjort.”
  "De lave timepriser er med til at fastholde kommunens, næsten totale monopol," lyder det i en kommentar fra byrådsmedlem Henrik Sørensen i Gladsaxe Kommune.

  Danmarks laveste frit-valgs-pris er steget, men fortsat urealistisk lav, mener byrådsmedlem

  ”Du kan ganske enkelt ikke gennemskue, hvordan man kommer frem til priserne. Man har som beslutningstager ikke en oplevelse af, at alle omkostningerne er taget med,” lyder det fra Byrådsmedlem Henrik Sørensen (C), men hvad siger leverandørerne?