“Hvis krisen rammer i morgen, og vi ikke kan komme ud med maden – hvem tager så ansvaret for de ældre, som er visiteret til madservice og ikke kan klare sig selv?”
Spørgsmålet kommer fra Søren Vilmand, direktør i Det Danske Madhus, som et stykke tid har forsøgt at rejse debat om forsyningssikkerheden for omkring 40.000 af de mest udsatte borgere i velfærdssamfundet: hjemmeboende ældre, der er afhængige af daglig madudbringning.
Læs også: Privat prepperpakke åbner debat: Hvem har ansvaret, når krisen rammer ældre i eget hjem?
Nu har madhuset udviklet en konkret løsning: “Trygt Forberedt” – en tre-dages nødpakke med langtidsholdbar mad, drikke og ernæringsprodukter målrettet ældre.
“Vi har taget skeen i egen hånd, fordi der mangler en tydelig politisk retning. Der er stor usikkerhed i kommunerne om, hvorvidt de har forsyningspligt, hvis en krise gør, at vi eller andre leverandører ikke kan levere. Det er et hul, der skal lukkes,” siger Søren Vilmand til OPS-Indsigt.
En pakke med både ernæring og signalværdi
“Trygt Forberedt”-pakken koster 779 kr. og indeholder fx postejer, langtidsholdbart rugbrød, energikiks og elektrolytter, der alle lever op til Sundhedsstyrelsens ernæringsvejledninger. Formålet er at sikre, at borgeren har basale fornødenheder, selv hvis elbiler ikke kører, medarbejdere ikke kan nå frem, og internettet svigter.
“Vi kan ikke regne med, at ældre selv kan klare at sammensætte sådan en nødforsyning. Der er en grund til, at de er visiteret til mad. Hvis ikke vi kan komme frem, skal der stå noget klart i skabet,” forklarer Vilmand.
Han anerkender, at initiativet også kan give forretning, men insisterer på, at det i lige så høj grad handler om at få svar:
“Vi bliver kontaktet af kommuner, som spørger, om vi kan hjælpe. Men ingen ved, om det skal finansieres via pensionstræk, beredskabskonto eller noget tredje. Det er den uklarhed, vi gerne vil have fjernet.”
Varde Kommune: Vi har haft dialog længe
En af de kommuner, som allerede har engageret sig i spørgsmålet, er Varde Kommune. Her bekræfter ældrechef Lone Boysen, at kommunen har haft løbende dialog med Det Danske Madhus siden efteråret.
“Vores henvendelse i efteråret har været medvirkende til, at de er gået i gang med at udvikle kasserne, og vi synes, det er en god mulighed for borgerne,” siger hun til OPS-Indsigt, da vi henvender os.
Læs også: KL presser på hos staten: Kommunerne mangler svar – hvem har ansvaret, når maden ikke når frem?
Varde Kommune arbejder i øjeblikket på en informationsindsats, der skal vejlede borgerne om, hvordan de forbereder sig på tre dages krise – bl.a. med udgangspunkt i Beredskabsstyrelsens anbefalinger og med henvisning til muligheden for at købe en færdig kasse.
“Det vil være borgerens eget valg, og borgeren selv der skal betale. Vores opfordring er blot, at borgerne sørger for at have ‘lidt ekstra’ på lager, så de kan klare sig op til tre døgn uden levering af varm mad,” lyder det fra Lone Boysen.
Et bud på en national opgave
Det Danske Madhus’ initiativ falder sammen med, at KL netop har lanceret fem anbefalinger til et styrket nationalt beredskab. Her anbefaler KL, at kommunerne forholder sig til tre dages nødberedskab for sårbare borgere, og efterspørger klare retningslinjer fra staten.
Det bekræfter ifølge Søren Vilmand, at behovet er reelt:
“Vi har ikke svaret på alt. Men vi har stillet spørgsmålet og givet et bud. Nu må politikere og embedsværk finde ud af, om det er borgeren, kommunen eller staten, der skal tage ansvar, hvis Danmark går i sort.”
OPS-Indsigt har bedt ældreminister Mette Kierkgaard kommentere sagen. Et svar forventes i løbet af en uge, lyder det.