I Skademosen i Trekroner er det ikke bare CO₂-regnskabet, der tæller. Her har man taget det måske mindst glamourøse element i hverdagslivet – affaldssortering – og forvandlet det til en oplevelse, der både engagerer, overrasker og inviterer til dialog.
Det skyldes en kunstinstallation skabt af Kim Michael, der med genbrugsmaterialer fra lokalområdet har omdannet affaldsområdet til et visuelt og værdimæssigt centrum.
“Affald er ikke bare noget, vi skiller os af med – det er en påmindelse om vores valg og værdier,” siger kunstneren, der har kaldt værket Don’t Wazte Anything.
“Hvis beboerne stopper op bare én gang og tænker over, hvordan de bruger deres tid og ressourcer – så har kunsten gjort sit arbejde,” tilføjer han.
Kunstinstallationen er interessant, for selvom hele 53 pct. af danskernes husholdningsaffald genanvendes, er der stadig behov for at fastholde de gode vaner i hverdagen.
Affaldssorteringsrummet er derfor ikke gemt væk. Det ses, når man kommer til området og er omgivet af kunst skabt af genbrugsmaterialer, der opfordrer til dialog og bæredygtig adfærd.
En offentlig-privat balanceakt med dybe rødder
Projektet er ikke en enlig svale. Tværtimod bygger det videre på over 20 års tradition i Trekroner, hvor Roskilde Kommune har arbejdet strategisk med at integrere kunst i byudviklingen. Siden 2001 har området været hjemsted for eksperimenter med borgerinddragelse, æstetik og arkitektur, hvor kunsten ikke bare er en tilføjelse – men en integreret del af både proces og resultat.
“At kunsten får plads her, hvor vi normalt bare går hurtigt forbi, er både modigt og vigtigt. Den viser os, at selv de mest hverdagslige steder kan være meningsfulde,” siger Roskildes borgmester Tomas Breddam.
Men hvor tidligere projekter primært har handlet om identitet og fællesskab, så føjer Skademosen-byggeriet en ny dimension til: bæredygtighed i praksis.
Med DGNB Guld-certificering, lokal regnvandshåndtering og boliger opført i CO₂-venligt ThermoWood er det ikke blot visionerne, men også materialerne og dagligdagen, der er grøn.
Privat aktør bringer kunsten i spil – og ud i hverdagen
Projektet er udviklet i samarbejde med arkitekt Thomas Hvass fra HHM og bygherrer Jess Frandsen fra Ejendomsselskabet Skademosen ApS. Begge fremhæver vigtigheden af, at bæredygtighed ikke kun handler om teknik og dokumentation – men også om følelser, æstetik og ansvarsfølelse.
“Vi tror på, at bæredygtige valg skal kunne mærkes i hverdagen – både i materialerne, i fællesskabet og i det æstetiske udtryk,” siger Jess Frandsen og tilføjer; “Kunstværket er en naturlig forlængelse af det, vi har ønsket med byggeriet.“
Arkitekt Thomas Hvass understreger, at kunsten ikke blot er symbolsk, men en aktiv del af arkitekturen og stedets identitet:
“Når kunst bliver en del af fortællingen, åbner det for nye lag af mening og tilhørsforhold. Og det gør en forskel.”