Skip to main content

Mens kommuner landet over forsøger at forholde sig til en ny sikkerhedspolitisk virkelighed, lægger KL nu et tydeligt pres på staten: Der er brug for klare retningslinjer og svar på, hvad der skal ske, når samfundet rammes af alvorlige kriser som strømsvigt, cyberangreb eller forsyningsnedbrud.

I en ny publikation med titlen “Et robust beredskab i en ustabil verden” opstiller KL fem konkrete anbefalinger til, hvordan kommunerne kan ruste sig.

Læs også: Privat prepperpakke åbner debat: Hvem har ansvaret, når krisen rammer ældre i eget hjem?

Samtidig peger organisationen på, at staten har en afgørende rolle ift de til sammen godt 120.000 borgere, der bor på plejehjem, i botilbud, i behandling for stofmisbrug og ældre i eget hjem, der modtager madservice dagligt.

“Hvis vores land først bliver lagt ned af et stort strømnedbrud eller cyberangreb, er det for sent,” siger Johannes Lundsfryd Jensen, formand for KL’s Klima- og Miljøudvalg, i en pressemeddelelse.

Derfor har KL nu fremlagt sit bud på, hvad der skal til for at gøre vores samfund mere robust til at komme godt igennem en alvorlig krise.

En af KL’s vigtigste anbefalinger er, at staten melder ud, hvad kommunerne konkret skal være forberedt på – og hvad deres ansvar er for sårbare borgere.

Manglende retning skaber utryghed

Også formanden for KL’s Sundheds- og Ældreudvalg, Anders Winnerskjold, sætter ord på, hvad der er på spil – særligt for de ca. 40.000 ældre og svage borgere i eget hjem, der modtager madservice:

“Netop det her er et emne, vi i kommunerne savner en afklaring på fra regeringen. Helt konkret efterspørger vi klarere retningslinjer om, hvordan borgere i eget hjem skal understøttes, om borgerne selv skal preppe, hvad kommunens ansvar er i forhold til de sårbare og socialt udsatte borgere – og om kommunerne er forpligtede til at levere et andet tilbud, hvis den kommunale madservice ikke kan levere,” udtaler han til OPS-Indsigt.

Læs også: Madhus-direktør vil have styr på kriseberedskabet for hjemmeboende ældre: “Vi ved ikke, hvem der har ansvaret”

Winnerskjold hilser det private initiativ fra Det Danske Madhus velkommen, hvor man har udviklet en prepperpakke, som borgerne i hjemmeplejen kan købe – men han understreger, at det ikke må skabe utryghed:

“Det er vigtigt, at alle borgere har mulighed for at vælge eller få hjælp til at forberede sig til en evt. krisesituation. Og at det står klart, at borgere i eget hjem selv betaler for deres mad – og dermed også for en eventuel prepperpakke.”

Ministerens stillingstagen udestår

KL’s udspil kommer i en kontekst, hvor både private aktører og flere kommuner – herunder Varde – allerede forsøger at handle. Det rejser spørgsmålet, om ældreminister Mette Kierkgaard nu melder mere klart ud om statens forventninger og rammer.

Indtil videre har ministeren ikke kommenteret sagen, men OPS-Indsigt har stillet spørgsmål og afventer svar.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind