Region Sjælland har i årevis manglet læger i forhold til alle mulige funktioner. Da sundhedsreformen og fusionen af Region Sjælland og Region Hovedstaden blev lanceret, var der meget fokus på radiologer, men de er som sagt ikke de eneste speciallæger, regionen har mangel på.
Det kan man læse ud af et udbud, hvor regionen her ved årets begyndelse udpegede vinderne af 16 delaftaler på anskaffelse af lægevikarer og de næste to år til en samlet værdi på op mod 1,2 milliarder kr.
Det er her værd at bemærke, at det her store vikarudbud har været godt tre år undervejs, forsinket af klager og fejl, og til det skriver regionen i et svar i november, hvor vi forventede at tildelingen var lige om hjørnet:
“Det igangværende udbud har været en længerevarende proces end ideelt set.”
Læs også: Resultatet af milliardstort udbud af lægevikarer er lige på trapperne
Klik her og få et overblik over forløbet fra 2017 til 2025
Hvis du læser forløbet her kan du iagttage klager og tilbagetrækning af tildeling på opgaven så sent som sommeren 2024 pga. fejl
Det interessante er her, at Region Sjælland, som generelt laver pressemeddelelser, for hvad som helst, ikke har produceret en pressemeddelelse i forbindelse med tildelingen af dette relativt store udbud, hvor man har skiftet ud i hele leverandørkæden på alle aftaler.
Oprindeligt var den dominerende leverandør virksomheden Surgiteam, men de er nu kun inde i tre delaftaler, hvor de er henholdsvis nummer to og tre i kaskaden. Det vender vi tilbage til i næste uge.
Priserne er faldet 10 procent
Spørgsmålet bliver om en ny udbudsrunde og nye leverandører har givet bedre priser?
Vi har derfor rettet henvendelse til regionsrådsformand i Region Sjælland, Trine Birk Andersen.
“Ja, det er korrekt, at resultatet af udbuddet af lægevikar-ydelser var gunstigt for Region Sjælland. Der er opnået timepriser, som er mindst 10 procent lavere end de tidligere priser. Det vil sige en besparelse omkring 20 millioner kroner om året. Hvis vikarforbruget fortsætter som nu,” siger Trine Birk Andersen til OPS-Indsigt.
Men hun understreger, at lægevikarer er en dyr løsning, “som vi ønsker at undgå, men som dog stadig er nødvendig. Og vi er tilfredse med, at vi har fået en bedre pris,” tilføjer Trine Birk Andersen.
Forventer mindre forbrug på hundredvis af millioner
Læser man udbudsmaterialet fremgår det, at regionen forventer at indkøbe for ca. 600 millioner kr. om året i en toårig periode, med mulighed for forlængelse fordelt på fem leverandører i en kaskademodel. (se tildelingsdokument).
Det vil sige Region Sjælland forventede i udgangspunktet, et potentielt forbrug af lægevikarer på 600 mio. kr. i 2025, hvilket er mellem 500 – 600 pct. større end for syv år siden i 2018 ifølge tal regionen selv tidligere har offentliggjort.
Men her oplyser regionen, at leverandørerne godt kan forvente et mindre forbrug, for regionen har i 2024 nedbragt vikarforbruget på sygehusene.
“Det er derfor forventningen, at det årlige forbrug vil ligge i omegnen af 200 millioner kroner, og dermed cirka 800 millioner kroner i kontrakternes levetid. Det er altså mindre end den oprindeligt forventede kontraktsum på cirka 1,2 milliarder kroner,” skriver regionen.
Altså en samlet potentiel kontraktsum, der nu er reduceret med en tredjedel.
En kontraktsum på 800 millioner kroner og et forventet årligt forbrug på 200 millioner kan godt virke lidt mærkeligt, når der er tale om en to-årig kontraktperiode, men her oplyser regionen mundtligt, at man i beregningerne har valgt at se den længst mulige løbetid for kontrakterne, som er to år, plus mulighed for to gange et års forlængelse.
Milliardudbud har ikke været politisk behandlet
Vi har tidligere her på OPS-Indsigt skrevet om, hvordan dette udbud har været undervejs og hvordan det ikke har været forelagt politisk. Vi har i den sammenhæng spurgt regionen om den har en politik, for, hvornår man foreligger udbud af en vis økonomisk størrelse og central placering i regionens virke. Her er svaret:
“Genudbud og udbud af udbudspligtigt driftsforbrug forelægges i udgangspunktet ikke Regionsrådet,” skriver regionen.
Argumentationen er bl.a., at kontrakter som dem på det store udbud af lægevikarer, alle som hovedregel er uden et forpligtende køb, der er nemlig tale om rammeaftaler, hvor regionen køber ind, når det er nødvendigt.