Sundhedsordføreren for Socialistisk Folkeparti, Kirsten Normann Andersen rejste i begyndelsen af februar i et spørgsmål til Sundheds- og Indenrigsminister Sophie Løhde tvivl om uvildigheden hos Carelink til, at drive en patientvejledning i konkurrence med regionerne.
Læs også: Der rejses spørgsmål om ny privat vejledningstjenestes virke
I sit svar som netop er fremsendt til Folketingets sundhedsudvalg har ministeren haft behov for at indhente bidrag fra Sundhedsstyrelsen som udbød opgaven og har tilsyns- og kontrolforpligtelsen med Carelink som operatør.
Her skriver styrelsen bl.a.:
“På baggrund af en samlet vurdering, har Carelink vundet udbuddet og dermed
opgaven med at etablere og drive den private patientrådgivning i en projektperiode
fra november 2024 til og med 2027.”
Det fremgår videre i svaret fra ministeren, at kontraktgrundlaget indeholde klausuler om, at den private leverandør (Carelink) er forpligtet til at efterleve en række krav, herunder, at dennes medarbejdere eller virksomheden ikke må opnå økonomisk vinding som følge af rådgivningen.
Det fastslås med andre ord i svaret fra ministeren, at Carelink skal levere uvildig rådgivning og det ligger implicit i svaret at virksomheden som vinder af udbuddet, er blevet vurderet som uvildig ift. opgaveløsningen.
Borgersamtykke og GDPR
Kirsten Normann Andersen har samtidig rejst spørgsmål om hvilke private
sundhedsdata Carelink får adgang til, og hvad de må bruges til?
Hertil svarer ministeren, at den private patientrådgivning får kun adgang til de personoplysninger, som borgerne der anvender den private patientrådgivning
giver samtykke til.
Det fremgår endvidere, at Carelink og deres ansatte er underlagt tavshedspligt og GDPR-regler og heller ikke er berettiget til at behandle sundhedsdata fra rådgivningen til egne andre formål eller til at videregive oplysningerne til tredjemand.
Samlet set melder ministeren hus forbi ift den tvivl, Sundhedsordføren fra SF har rejst i sin spørgsmål