Skip to main content

Alle partier var repræsenteret i februar og stod bag ministeren om en aftale til 740 millioner kroner om en ny digitaliseringsstrategi, men ved præsentationen af en ny strategisk indsats for kunstig intelligens, hvor man skulle udmønte 61 mio. kr. af aftalen stod ministeren og regeringen alene.

Klik her for kort info om digitaliseringsstrategien

Aftalen om en digitaliseringsstrategi skal gøre det lettere for både den offentlige og private sektor og løfte danskernes digitale kompetencer. 

Aftalen blev indgået med alle Folketingets partier i februar 2024. Strategien består af 29 initiativer, der skal styrke den digitale dannelse for børn og unge, sætte skub i den digitale grønne omstilling og lægge byggestenene til en ny strategisk indsats og vision for udviklingen og udbredelsen af kunstig intelligens. 

Den strategiske indsats for kunstig intelligens er blot en af de 29 indsatser, som altså blev præsenteret mandag.

De otte politiske aftaleparter uden for regeringen, SF, Liberal Alliance, Danmarks Demokraterne, Konservative, Enhedslisten, Dansk Folkeparti, Radikale og Alternativet, var ikke at skimte ved pressemødet mandag sådan som de var i foråret (billedet) og det er udsædvanligt.

De kom end ikke med en udtalelse i pressemeddelelsen, som fulgte i kølvandet.

Kalder det et klodset forløb

De otte aftalepartier havde nemlig sagt pænt nej tak til, at bidrage med tekst og udtalelser til en pressemeddelelse, ifølge en mailkorrespondance som OPS-Indsigt har adgang til. Den viser et noget dybfrossent samarbejde mellem den nye minister for digitalisering, Caroline Stage og hendes politiske samarbejdspartnere.

“Vi finder det dybt kritisabelt, at regeringen egenhændigt beslutter at fordele de midler, som aftalekredsen har været med til at afsætte til kunstig intelligens,” skriver de otte politiske aftaleparter til ministeren i en mail.

I mailen slår de otte partier fast, at det ikke er i overensstemmelse med aftalen, at ministeren kører sololøb i en aftale, der helt tydeligt lægger op til, at aftalepartierne skal være med til at drøfte anvendelsen af midlerne. 

Det kommer ovenikøbet i kølvandet på, at oppositionspartierne har spurgt både den tidligere minister og Caroline Stage om, hvornår de ville blive indkaldt til disse drøftelser.

“Det her har været et klodset forløb og fuldstændigt unødvendigt forløb,” siger Dina Raabjerg til OPS-Indsigt, da vi henvender os.

Hun er som digitaliseringsordfører for det Konservative Folkeparti helt uforstående over for, det forløb der har været.

Synes man har haft en god drøftelse

Ministeren mener ikke selv der er noget galt:

“Mit indtryk er, at vi havde en god og konstruktiv drøftelse den 27. november,” skriver hun i en mail til de otte aftaleparter og fortsætter:

“Hvor jeg fik en opfattelse af bred opbakning til hovedlinjen i visionen og initiativerne. Som jeg også sagde, så var det vigtigt for mig at tage drøftelsen inden regeringen præsenterede

initiativerne for at kunne tage jeres input med videre.”

Udfordringerne ligger, som vi forstår det, begravet på flere niveauer, når vi spørger rundt.

Grundlæggende er oppositionspartierne enige i den præsentation, som finansminister Nickolai Wammen og Caroline Stage endte med at præsentere på et pressemøde mandag, hvad de i mailen kalder respektløst overfor aftalepartierne.

Skik og sprogmodeller

Humlen ligger i, at Caroline Stage som ny minister ikke har aflæst den nye verden, hun er gået ind i som politiker på Christiansborg.

Hun bryder, så vidt vi forstår, dels med god skik, hvor man har alle aftaleparterne med ved pressemødet, dels har hun tilsyneladende ikke forstået, at “drøftelser”, sådan som det er nedfældet i aftalen fra februar, på Christiansborg-sprog betyder forhandlinger eller mulighed for, at få ændret lidt hist og her.

Caroline Stage her helt med, at det fremgår af aftalen, at udmøntningen af rammen skal drøftes med aftalepartierne, men hendes fortolkning matcher ikke Christiansborglingo, for hun skriver bl.a. til de otte partier.

“Jeg har bestræbt mig på at være transparent omkring, at der var tale om en drøftelse og ikke en forhandling.”

Sprogforvirringen mellem minister og aftalepaterne er lidt ironisk, da et af de fire nye initiativer omkring den strategiske indsats ift kunstig intelligens er, at sætte skub på udviklingen af transparente danske sprogmodeller, så grundlaget for arbejdet med kunstig intelligens i virksomheder og myndigheder bliver stærkere i en dansk kontekst.

Endelig skriver ministeren til ordførerne, at hun har bestræbt sig på at medtage deres input fra det omtalte møde den 27 november, “hvilket forhåbentlig også fremgår af den endelige publikation”, skriver hun til de otte partier.

Men det er ikke tilfældet – Ingen af dem vi taler med, genkender, at der er ændret et komma. Hermed er der potentielt lagt op til et stramt samarbejde i fremtiden mellem ministeren og aftalepartierne, ikke mindst når resten af digitaliseringsstrategiens indsatser skal rulles ud.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind