Skip to main content

Indkøb af vare og tjenesteydelser har været stigende siden 2019 og udgør fortsat hovedparten af Region Sjællands klimaaftryk. Alligevel viser regionens klimaregnskab, at CO2-belastningen fra de samlede vareindkøb alligevel er faldet.

Det øgede indkøbsbehov hænger sammen med en stigning på 11 % i ambulante behandlinger og 3 % i indlæggelser på sygehusene.

På fem år er regionens CO2-udledning faldet med ca. 2 pct. eller hvad der svarer til 4.661 tons C02 mindre i 2023 i forhold til 2019, hvor man med færre patienter og mindre indkøb havde en klimabelastning på 295.000 tons. C02.

”Vi er stolte af de resultater, vi har opnået. Det viser, at det har været muligt at sikre behandling til endnu flere af Region Sjællands borgere og samtidig reducere vores klimaaftryk. Vi har knækket CO2-kurven, men vi ved også, at vi skal fortsætte med at intensivere vores indsats for en grønnere fremtid,” siger regionrådsformand Trine Birk Andersen (S) i en pressemeddelelse.

Men medlem af regionsrådet Jeppe Fransson (R) er ikke imponeret over resultatet. 

“Jeg er mildest talt i chok over, at en reduktion på sølle 0,5 procent om året bliver set som en sejr for regionen. Vores mål er at halvere udledningen inden 2035. Det siger sig selv, at vi aldrig nogensinde når i mål, hvis ambitionerne ikke rækker længere,” siger han.

Reduceret 10 pct på indkøb

Men ser vi isoleret set på indkøbssiden, så er regionens CO2-udledningerne fra indkøb faldet med hele 17.976 tons fra 2019 og frem mod 2023, svarende til en reduktion på ca. 10 pct., så regionen kom ned på 153.124 tons, trods øget forbrug og aktivitet.

Klimaregnskabet viser bl.a., at det siden 2019 er lykkedes Region Sjælland via indkøb at omstille en del af sin bilpark til elbiler samt halveret brugen af flyrejser.

Det vidner om en god udvikling på indkøbsområdet, der fremadrettet skal styrkes som led i den fællesregionale aftale for Grønne hospitaler fra 2023, skriver regionen.

Skærpet fokus på grønne indkøb

Bruno Jerup der er formand (Ø) for Udvalget for Grøn omstilling, bæredygtighed og miljø, mener at der fortsat skal arbejdes for at nå i hus med klimamålene.

”Selvom vi har gjort fremskridt, er der områder, hvor vi kan forbedre os. Vi skal sætte mere fart på den grønne omstilling og sikre, at vi lever op til vores ambitiøse klimamål om at halvere vores CO2-udledning inden 2035,” siger han.

”Grønne indkøb” skal derfor fremadrettet styrkes som led i den fællesregionale aftale for Grønne hospitaler fra 2023.

”De næste år kommer vi til at styrke vores fokus på grønne indkøb. Det er en vigtig opgave, fordi det er her vores største udledninger ligger. Samarbejdet med vores omverden og leverandører er helt centralt, og vi glæder os over, at vi allerede er så godt i gang. At arbejdet samtidig sker tværregionalt er en stor fordel, så vi står sammen og får gavn af hinandens erfaringer,” siger Trine Birk Andersen.

Udvalgte nedslag fra Region Sjællands klimaregnskab 2023

  • Det største klimaaftryk kommer fra regionens forbrug af varer og tjenesteydelser (74 %). Transportområdet (patienttransport samt personale- og varetransport) udgør 10%, mens energiforbruget til opvarmning og el udgør 7 %. De resterende 7 % kommer fra byggeri og bygningsvedligehold.
  • Markante fremskridt inden for energi- og varmeområdet. Udledningen fra fyringsolie er reduceret med 97,5% fra 653 tons i 2019 til blot 17 tons i 2023.
  • Løbende udskiftning til elbiler fra 4 i 2019 til 37 i 2023 har reduceret den interne transportudledning fra 748 tons CO2e i 2019 til 481 tons CO2e i 2023.
  • Halvering af CO2e-udledning fra flyrejser fra 700 tons CO2e i 2019 til 338 tons CO2e i 2023

Læs klimaregnskabet for Region Sjælland her: Region Sjællands klimaregnskab 2023

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind