Skip to main content

Et kæmpe partnerskabsprojekt til over 650 mio. kr. mellem Aarhus Kommune, Salling Fondene, Lind Invest og fodboldklubben AGF A/S har ventet 21 måneder på et svar fra Ankestyrelsen.

Projektet som er godt i gang, er nu rendt ind i en showstopper, da der den 30. september dumpede et svar ind fra Ankestyrelsen.

Det drejer sig om et nyt stadion i Aarhus – Kongelundsprojektet – til 21.000 tilskuere, hvor fodboldklubben AGF er tiltænkt som lejer af det kommende stadion. Et projekt, hvor Salling Fondene og Lind Invest, hver donerer 250 mio. kr. og Aarhus kommune investerer mindst 150 mio. kr., så man når op på de 650 mio. kr.

I brevet skriver Ankestyrelsen til kommunens advokater Bachmann/Partners, at styrelsen ganske vist har hjemmel i kommunestyrelseslovens § 50 til at afgive en vejledende udtalelse om lovligheden af en påtænkt kommunal disposition. En såkaldt forhåndsudtalelse.

”Det ligger derimod ikke inden for det kommunale tilsyns kompetence at godkende en kommunal disposition i form af opførelse af et stadion og samtidig indgåelse af en lejeaftale,” skriver styrelsen i sine indledende bemærkninger til en 15 sider lang udtalelse.

Kommunen har ikke bestræbt sig

I svarbrevet sættes der indtil videre stop for, at AGF lejer sig ind på stadion, således som man oprindelig havde tænkt i Aarhus Kommune.

Her var det planen, at AGF over de næste ca. 30 år betaler de 150 mio. kr. som kommunen lægger ud, ved at betale en husleje på 7,3 millioner kroner om året til Aarhus Kommune.

Aarhus Kommune sendte derfor lejekontrakten forbi Ankestyrelsen i begyndelsen af januar 2023 for at bekræfte, at lejevilkårene foregik på markedsvilkår, da en kommune ikke må yde økonomisk støtte til en virksomhed. (AGF)

Om det skriver Ankestyrelsen nu, at styrelsen ud fra de foreliggende oplysninger ikke kan konstatere, om den årlige stadionleje er fastsat svarende til markedslejen, og at lejeaftalen dermed er indgået på markedsvilkår.

”Vi har i den forbindelse lagt vægt på, at kommunen ikke ses at have udfoldet sædvanlige og rimelige bestræbelser på at afdække markedsprisen i forhold til at sikre, at udlejningen af stadion finder sted på markedsvilkår,” skriver styrelsen i sin vurdering.

Heri ligger der en kritik af kommunens forarbejde. Konklusionen er herefter ganske klar:

 ”Ankestyrelsen har således ikke tilstrækkeligt grundlag til at kunne vurdere, om lejeaftalen er i overensstemmelse med kommunalfuldmagtsreglerne,” skriver man og beklager den lange sagsbehandlingstid.

Der er altså tale om en ommer.

Politikerne peger på hinanden

Borgmesteren i Aarhus, Jacob Bundsgaard (S), vil ifølge Idrætsmonitor ikke give en kommentar til lejekontrakt og  Ankestyrelsen brev.

Han sender i stedet mediet videre til Rabih Azad-Ahmad (R), der er rådmand for Kultur og Borgerservice, men han henviser omvendt til, at det er borgmesteren, der skal svare på spørgsmål vedrørende kontrakten.

Hos Kongelundsprojektet er projektchef Lone Dannerby Paulsen  tilfreds med, at man nu har fået et svar fra Ankestyrelsen:

”Vi er tilfredse med, at vi nu har fået en tilbagemelding fra Ankestyrelsen, så vi ved, hvor vi står, og kan arbejde videre derfra,” siger projektchef for Kongelunden Lone Dannerby Paulsen og fortsætter:

”Nu får vi en ekstern advokat til at dykke ned i tilbagemeldingen fra Ankestyrelsen. Og så må vi se på, hvad det kalder på.”

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind