Kommentar: Hvis man ser bort fra, at de praktiserende læger er et liberalt erhverv, så er der ikke lagt voldsomt op til de store nye samarbejdsmodeller med den private sektor i regeringens reformudspil på sundhedsområdet.
Det mest iøjnefaldende er, at man ikke med et ord nævner privathospitaler, men hovedsageligt ser reformen fra et offentligt perspektiv.
Seks gange bruges ordet privat på de ca. 130 sider, som er omfanget af regeringens reformudspil.
Der er ellers nok, at tage fat i, udover privathospitalerne som bidrager til sundhedsvæsnet, så har vi en række private omsorgs- og plejeleverandører, som leverer både ind til kommunerne, men også direkte til private borgere, der har tilkøbt sig ekspertise efter fx et hospitals- eller genoptræningsophold.
Det er ikke så ualmindeligt, som mange går rundt og tror, senest har vi på OPS-Indsigt fulgt leverandørportalen Pleje.dk, der illustrerer den relative store mangfoldighed af sundhedsrelaterede virksomheder i primærsektoren.
Lige her skal man tænke på, at begrebet “det nære sundhedsvæsen” er et af de centrale elementer i dette reformudspil, men regeringen glemmer eller undlader, stort set at lave koblingen til privatsektor aktørerne, som givet kunne have fået en større rolle.
Læs også: De pårørende betaler sig fra at være frivillige, når det offentlige ikke rækker
Vi bringer i det følgende tre nedslag, fra reformudspillet, set i et offentligt-privat perspektiv, som underbygger, at der nok er et marked for private, det udvides ikke med ukendte modeller.
Private skal kunne løfte sygeplejeopgaven
Det har fra flere sider i forbindelse med udkast til ældreloven været efterspurgt, hvordan man skaber sammenhæng i helhedsplejen uden at vide om sygeplejen egentlig høre med.
Det ved vi nu, for på dette område skal der ifølge regeringen komme mere frit valg og sammenhæng mellem sygepleje og helhedspleje.
Dermed vil borgerens frie valg ikke kun omhandle helhedsplejen efter ældreloven men også favne sygeplejeydelser. Det skal ses i den optik, at mange kommuner lige nu arbejder med teamtanken, hvor flere faggrupper, herunder sygeplejersker arbejder helhedsorienteret omkring borgeren.
Det betyder, at private leverandører af helhedsplejen også skal kunne løfte de almene sygeplejeopgaver. Den konkrete model og ramme herfor skal udvikles, står der i udspillet.
Privat akutsygepleje for regionerne
Kommunerne skal ifølge regeringen afgive en række opgaver til regionerne blandt andet akutsygepleje. Målet er, at flere borgere modtager en rettidig indsats i eget hjem inden borgerens tilstand bliver så kritisk, at der er behov for indlæggelse på sygehus.
Det betyder, at regionerne skal opbygge nye hjemmebehandlings teams udbygge og understøtte døgndækkende hjemmebehandling med flere sundhedsfaglige medarbejdere, som fx kan monitorere borgerens tilstand digitalt og køre ud i borgerens hjem og assistere med behandling og tidlige indsatser, skriver man i udspillet.
Det kan her være relevant med offentligt/privat samarbejde om løsninger i denne sammenhæng, fremgår det af regeringsudspillet.
Nye typer af lægeklinikker
Vi har løbende haft en debat om forskellige former for lægeklinikker i almen praksis. Skal de være såkaldte PLO-klinikker, regionsklinikker eller partnerskabsklinikker.
Med reformudspillet løfter man mulighederne for nye klinikformer og dermed nye ansættelsesformer for det som populært kaldes: ”egen læge.”
”Alt for mange borgere oplever, at lægedækningen, der hvor de bor, er for dårlig. Der er behov for at tiltrække flere læger til områderne uden for de store byer. Det kan blandt andet ske ved, at vi skaber flere muligheder for at organisere hvordan en lægeklinik drives,” skriver regeringen i deres udspil.
Konkret kan det betyde, at ”egen læge” i fremtiden både kan være PLO-læge, ansat i en offentlig drevet klinik eller i en klinik drevet af en privat virksomhed, som eksempelvis en partnerskabskoncern.
Det vil være et initiativ, der kan give bedre lægedækning allerede i de kommende år, mener regeringen.
I forhold til de nye klinikformer foreslår regeringen, at der fra 2025 gives mulighed for at etablere nye permanente klinikformer, eksempelvis permanente offentligt drevne lægeklinikker. Det betyder potentielt, at man får flere regionsklinikker og færre udbudsklinikker.
Læs del 2 af regeringens udspil her.