Skip to main content

Efter et turbulent år står det nu klart, at Frederiksberg Kommune ikke kan reducere i administrationsbidraget til private og selvejende dagtilbud.  Besparelsen lå ellers til at blive gennemført, men en fejl i et regneark har sat en stopper for den proces.

Nyheden er en stor lettelse for bestyrelsesformand Amalie Randrup, der står i spidsen for den selvejende og forældredrevne institution Børnehuset Adilsvej.

“Vi har jo som frivillige forældre i bestyrelsen travlt med udviklingen af vores dagtilbud, og derfor er vi glade for at vi ikke skal spare på vores børn. Nu skal vi ikke bekymre os om, hvorvidt der er penge nok til kontorarbejdet.”

Teknisk set har det handlet om, at Frederiksberg Kommune som er en af de to kommuner, der giver det laveste administrationsbidrag på 1,8 pct., har ønsket at spare en million kroner ved at reducere procenten med 0,3 point.

Det er advokatselskabet Hortens, der har vurderet, at Frederiksberg Kommune lovligt vil kunne beslutte énsidigt at nedsætte det nuværende administrationstilskud på 1,8 procent med et rimeligt varsel til de selvejende og private daginstitutioner.

Reduktion kræver ligebehandling

Men det kræver, at en eventuel ændring i administrationstilskuddet bør være baseret på en loyal og transparant opgørelse af de faktiske, dokumenterede omkostninger til administration af de kommunale dagtilbud.

”Således at institutionerne rent faktisk ved det fastsatte tilskud kan få dækket deres administrationsomkostninger og der er ligestilling mellem kommunale og selvejende daginstitutioner”, fremgår det af advokatselskabets notat.

Den opgørelse som Horten henviser til, har Frederiksberg Kommune fået revisionsselskabet PWC til at udarbejde. Her fik man i første omgang det indtryk, at man sagtens kunne nedsætte administrationsbidraget med mere end 0,3 pct., men siden har en fejl som blev rettet vist, at det nærmere er det modsatte, der er tilfældet.

Læs også: Frederiksberg Kommune opgiver at sænke administrationsbidrag til selvejende

Mangler fortsat transparent overblik

Hos organisationen FOBU er direktør Claus Thykjær godt tilfreds med, at fejlen er blevet fundet, så man kan komme videre, men han mangler fortsat det transparente overblik Horten anbefaler.

“Nu får vi overblik over, hvad det faktisk koster i kommunen, og det skaber et solidt grundlag for samarbejde. Næste skridt kunne være, at vi får en helt gennemskuelig regnemodel for, hvordan man regner denne her takst for bogholderi, løn og jura ud, så alle børn og forældre kan forvente at få det samme tilskud fra skatten til deres pasning,” siger han.

Læs også: Sæt de kommunale dagtilbud fri, så de kan vælge egen administration

Det giver tryghed

Hos de private dagtilbud på Frederiksberg bliver kommunens beslutning om at sløjfe besparelsen mødt med taknemmelighed:

“Som privat institution har vi fulgt med i spareplanerne for de selvejende institutioner. For udregningen ville også få indflydelse på vores tilskud. Det giver os tryghed nu, at de eksterne revisorer har vist, at vores tilskud ikke kan være mindre, og måske faktisk, at kommunen administrerer for mere, end det vi får,” siger dagtilbudsejer Henrik Buemann, der driver de private børnehuse Lønneberg og Villa Kulla.

Han peger i en pressemeddelelse på, at det er tankevækkende, hvis de kommunale får mere til administration. ”Fordi loven siger, at alle børn skal have et lige tilskud, uanset om deres familier vælger at sætte dem i en privat, selvejende eller kommunal børnehave,” slutter Henrik Buemann.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind