I Tornby i Vendsyssel har en gruppe af frivillige en del år kæmpet og arbejdet for at få deres eget friplejehjem.
Det gør man mange steder, men det interessante her er det samspil, der er opstået mellem to lokalt forankrede organisationer, der begge ønsker at gøre en forskel for mennesker. En lokalt forankret kommerciel virksomhed og et selvejende velfærdstilbud.
Casen med det Tornby Friplejehjem har fra starten af haft en del udfordringer, men i 2023 så det ud til at lykkedes, for her vedtog Hjørring Kommune i foråret en lokalplan, der skulle gøre det muligt at bygge et selvejende friplejehjem på 30 pladser, hvor ægtepar kan bo sammen på de 51 m2.
Det er arkitekten Sigurd Jakobsen fra arkitektfirmaet ATRA, der har stået for tegningerne til friplejehjemmet.
Ved årsskiftet udbød man så byggeriet, men desværre viste licitationen, at projektet ikke kunne gennemføres inden for de økonomiske rammer.
Så var gode råd dyre, for der er ikke offentlige lånepuljer til selvejende friplejehjem, der skal drives efter et non-for-profit-princip, således som det eksempelvis er tilfældet for kommunerne på botilbudsområdet.
Men her i sommeren dukkede redningen op fra lokalområdet.
Ønsker at tage et socialt ansvar
Rederiet Asbjørn A/S, som ejes af brødrene Roi og Fridi Magnusen og har kontor i Hirtshals, har nemlig indgået en aftale om et navnesponsorat på 3 millioner kroner med friplejehjemmets bestyrelse, så navnet fremover er: Friplejehjemmet Asbjørn .
”Vi vil gerne bakke op omkring den store og ihærdige indsats, der er blevet gjort gennem flere år for friplejehjemmet. Desuden vil vi gerne vise, at vi som ansvarlig virksomhed også tager et socialt ansvar, som både ledelse og medarbejdere kan være stolte af,” siger direktør Fridi Magnusen til Nordsøposten.
Formanden for friplejehjemmets bestyrelse, Peter Skovgaard, er rigtig glad og dybt taknemmelige for sponsoratet.
”Vi undgår at skulle gå på kompromis og får et fremtidssikret friplejehjem af højeste kvalitet,” siger han.
Baggrunden for projektet med Friplejehjemmet Asbjørn går godt fire år tilbage, da Hjørring kommune besluttede at lukke plejecenter Havbakken i Tornby. Det gav den gang en del klager til kommunen fra de lokale.
Bestyrelsen mente dengang, at der var behov for et plejehjem i Tornby, ikke mindst fordi, vi i årene fremover vil få mange flere ældre, så behovet vil være stigende.
Læs også: Ankestyrelsens afgørelse i Hjørringsag lægger op til fortolkningsmuligheder
Storfisker vil have skattekroner ud i virkeligheden
Rederiet Asbjørn A/S er ikke et hvilken som helst virksomhed i Hjørring Kommunen. I 2023 havde virksomheden et regnskabsmæssigt resultat på 1,2 mia. kr. før skat. Der er altså tale om en solid storfisker.
Ud af årets milliardstore resultat kommer de 77 mio. kr. fra en ekstraordinær brexiterstatning og det samlede resultat udløser en skattebetaling på 323 mio. kr. i selskabsskat.
”2023 var et meget specielt år for vores virksomhed. Kombinationen af godt fiskeri, omstrukturering og brexiterstatning har udløst en ekstraordinær skattebetaling for året. Men som Nordjyde ærgrer det mig, at kun godt 14% af vores skattebetaling rent faktisk får lov til at blive her i kommunen, hvor de er tjent. Nu havner mere end 85% inde på Slotsholmen i København, så langt fra os ude i virkeligheden som man kan komme, siger Fridi Magnusen i et interview.