Region Hovedstaden indgik i 2023 næsten 40 kontrakter med universiteter og private i medicinalindustrien om levering af donorblod til en samlet værdi af 1.416.192 kroner.
Det betyder, at anonymiseret donorblod ikke kun bruges til behandling af patienter, som loven ellers foreskriver, fremgår det af en artikel i Politiken.
Det kan være ulovligt, mener lektor i sundhedsret ved Aalborg Universitet Kent Kristensen.
”Hvis man tager blod ud af patienten med hjemmel i blodforsyningsloven, så låser blodforsyningsloven anvendelsen til kun at gælde de formål, der er godkendt efter loven. Blodbanker er derfor ikke frit stillet til at udtage blod til alle mulige forskellige formål. Heller ikke i anonymiseret form”, siger han til Politiken.
En aktindsigt viser, at der er tale om i alt 38 forskellige kontrakter, hvor Regionen har aftaler med forskellige operatører.
En blodbank kan efter blodforsyningsloven anvende blod til forskning, men det kræver godkendelse fra Styrelsen for Patientsikkerhed og accept fra Bloddonorerne Danmark, men en sådan godkendelse er kun givet en gang i perioden 2015 til 2024.
Risiko for at bloddonorkorpset mister tilliden
Chefen for Region Hovedstadens blodbanker, overlæge Morten Bagge Hansen, afviser over for Politiken, at blodbanken handler ulovligt.
Han mener, at blodbanken følger alle den gældende lovgivning på området. Han forklarer, at blodbanken ikke sælger det der beskrives som restmateriale, men kalder det et administrationsgebyr, idet restmaterialet bliver “udleveret” og prisen dækker blodbankens direkte og indirekte omkostninger.
Der er med andre ord ikke tale om salg af et produkt, men en ordning, hvor man sikrer, at intet går til spilde.
Der kan være fine og anerkendelsesværdige formål bag aftalerne, men det bliver det ifølge Kent Kristensen ikke lovligt af.
Han peger på, at tillid er vigtigt.
”Bloddonorerne skal have tillid til, at det blod, de afgiver, bliver brugt til det, de forventer. Ellers mister folk tilliden til blodbanken, så smuldrer fundamentet for hele det frivillige bloddonorkorps, og så lægger vi sygehusvæsnet ned, fordi det ikke kan fungere uden bloddonorkorpset,” siger han.