Europa-Kommissionen har endnu ikke har godkendt certificeringsordningerne, der skal gøre det muligt at få de efterhånden mange PtX-projekter op at flyve og det kan have negative konsekvenser for danske PtX-projekter, derfor har Energistyrelsen forhåndsgodkendt en enkelt ordning.
”Der er brug for sikkerhed for de danske PtX-projekter, da der allerede er mange millioner investeret i at etablere grøn brændstofproduktion i Danmark. Markedet er i en meget tidlig fase, og de aktører, der er kommet tidligt ud af starthullerne, bør ikke forsinkes på grund af manglende mulighed for certificering,” siger Sidsel Horsholt, kontorchef i Energistyrelsen i en pressemeddelelse.
Situationen er den, at For at Europa-Kommissionen tilbage i 2023 fastlagde såkaldte delegerede forordninger, hvor man stillede en række krav, der skal sikre at PtX-brændstoffer reducerer drivhusgasudledningerne. Kravene indebærer blandt andet, at brændstofferne er produceret ved brug af vedvarende energi.
På den baggrund har flere certificeringsordningerne ansøgt Europa-Kommissionen om at kunne certificere PtX-grønne brændstoffer, men de er endnu ikke godkendt og allerede ved årsskiftet forventer en række PtX-projekter at gå i luften.
Forhåndsgodkendelse
Det har fået en række danske PtX-producenter til at henvende sig til energistyrelsen mhp, at myndigheden indgik dialog med certificeringsordningen The International Sustainability and Carbon Certification EU (ISCC EU), som er en af flere certificeringsordninger, der lige nu afventer Europa-Kommissionens godkendelse.
”På baggrund af en konstruktiv dialog har Energistyrelsen valgt at forhåndsgodkende certificering af PtX-brændstoffer under certificeringsordningen ISCC EU. Det betyder, at danske PtX-producenter og -aftagere allerede nu kan påbegynde processen med at blive certificeret. Dette sikrer regulatorisk sikkerhed for de PtX-producenter, der forventer at starte produktion snarligt.” lyder det fra styrelsen.
Casen her er et eksempel på, hvad der kan opnås, når offentlige myndigheder og private producenter arbejder sammen.
Energistyrelsens forhåndsgodkendelse gælder, indtil Europa-Kommissionens godkendelse foreligger. Dette forventes at ske i indeværende år, hvorfor den danske forhåndsgodkendelse vil være en kortsigtet overgangsløsning. Derefter vil certificeringen til enhver tid følge reglerne godkendt af Europa-Kommissionen.
Ønsker danske PtX-producenter eller –aftagere at blive certificeret under en anden certificeringsordning end ISCC EU, skal ordningen først godkendes af Energistyrelsen.
Læs mere om PtX-produkter – klik her
Power-to-X (PtX) dækker over en række teknologier, som alle tager udgangspunkt i, at strøm udnyttes til at fremstille brint. I Danmark taler man om Power-to-X, mens man i udlandet kalder det grøn brint eller ”electrofuels” (”e-fuels”).
Brinten kan bruges direkte i fx lastbiler, færger eller industrien, men den kan også viderekonverteres til andre brændstoffer. Viderekonverteringen kan ske med CO2, således at der produceres et kulstofholdigt brændstof, der kan anvendes direkte i forbrændingsmotorer i eks. skibe eller fly.
For at brændstoffer kan betegnes som grønne i henhold til EU’s lovgivning, skal brændstofferne certificeres.
Certificeringen betyder, at brændstoffet overholder EU-reguleringens bæredygtighedskrav i henhold til direktivet for vedvarende energi, herunder de to delegerede forordninger for grønne PtX-brændstoffer.
Se her en kort og inspirerende film om Smart Energi Systems