Skip to main content

Af Morten Jung – Markedschef Dansk Erhverv

Solen skinner over Allinge og det gør den også over de mange debattører og deltagere i årets folkemøde.

Det er en fornøjelse at se demokratiet udfolde sig på smukkeste vis på solskinsøen. Der er mange debatter og det er svært at vælge, men som frivillig rapporter på Folkemødet for OPS-Indsigt er der ingen vej uden om.

I kommunens telt er omdrejningspunktet for en af debatterne torsdag eftermiddag fremtidens ældrepleje, under den lidt makaber overskrift Plejer er død – Hvordan genopliver vi fremtidens ældrepleje?  

Fra en debattør blandt publikum lyder der et nej tak til lokalplejehjem, ”Det svarer til dem, vi har på driftsoverenskomst. Ja tak til friplejehjem og udbudsplejehjem.”

Spørgsmålet bliver hurtigt, om velfærdsteknologi egentlig er svaret i forhold til de udfordringer vi står over for, med flere ældre og færre i den arbejdsdygtige alder.

Robotter er ikke velfærd

Her tog man fat i anvendelsen af interessante teknologiske løsninger.  Det bedste og mest jordnære bud kom fra en SOSU assistent der mente, at vi skulle have højere fokus på hverdagsrehabilitering.

Der kan nemlig gøres meget for at sikre de ældre i hverdagen med skridmåtter og vandtætte alarmer. Simple løsninger der ikke kræver de store investeringer i teknologi.

Bjarne Hastrup mente, at man skulle holde op med at kalde robotstøvsugere velfærdsteknologi. ”Det er hverken velfærd eller teknologi,” lød det fra ældresagens direktør.

Reflektionen efter debatten er om vi ikke kan sikre fremtidens velfærd gennem fri konkurrence og borgernes frie valg. Med et reelt frit valg, skal vi nok finde løsningerne på fremtidens udfordringer.

De deltog i debatten klik her

I debatten deltog bl.a. Ann Sofie Orth Borgmester i Rudersdal Kommune, Bjarne Hastrup Adm. Direktør Ældre Sagen, Ole Bech Lykkebo Programchef i Center for Offentlig-Privat Innovation, René Danielsson Medlem af kommunalbestyrelsen (O) Bornholms Regionskommune.