Skip to main content

Til sammen styrere de budgetter for over 115 milliarder kroner og i runde tal køber de årligt ind for 35 pct. Det alene gør dem til nogle af landets mest indflydelsesrige indkøbere og i disse dage samles de traditionen tro i Aalborg Kongrescenter.

Der er naturligvis tale om deltagerne på KL forum for social- og sundhedsområdet. 1500 i runder tal bestående af kommunale politikere, chefer og fageksperter, som strømmer til Aalborg for torsdag og fredag at fokusere på tiden mest presserende problemer.

I år er temaet ”Reformernes år – svarene findes i det nære”.

Med den overskrift stiller KL skarpt for konferencedeltagerne på det, som hele tiden giver voldsomme udfordringer i dagens velfærd.

Med en rygende teknologisk udvikling og fortsat kortere liggetid på hospitalerne uanset årsagen, så er ”Det nære sundhedsvæsen” allerede rykket ud i kommunerne, i et format vi på ingen måde havde gjort os forestillinger om for blot nogle få år siden.

Men samtidig er snitfladerne mellem regioner og kommuner blevet mere diffuse. Borgerens hjem kan nu allerede omdannes til et mindre hospital, selv hvis det ligger for enden af en markvej. Det kræver dog, at kommunerne både vil og kan hjemtage borgerne med drop og slanger.

Kommunerne en udsat forpost

Og det er ikke det eneste område vi kan iagttage den udvikling.

Hvis ikke kommunerne selv kan, står regionerne klar til at overtage flere af kommunernes opgaver, på eksempelvis social- og hjælpemiddelområderne, hvor mange borgere oplever sig knapt så godt behandlet i kommunerne.

Læs også: Borgere med behov for hjælpemidler falder fortsat mellem to offentlige stole

Kommunerne – myndighedernes forpost i samfundet – står på mange måder i en decideret velfærdskrise, hvor der er behov for at finde nye løsninger på sundhed, på socialpsykiatri, på ældrepleje – på det hele.

”Vi kommer til over de kommende årtier at omkalfatre vores velfærdssamfund ganske betragteligt. Der skal findes nye balancer i velfærden,” skriver KL i indledningen af årets  program for de næste to dage.

Stigende antal varmehænder-virksomheder

I kælderen under den travle kongressal finder du udstillergaden, men i år adskiller den sig fra de øvrige år ved, at antallet af udstillere på listen er steget til over en tredjedel blandt de såkaldte varmehænder-virksomheder.

”At en tredjedel af udstillerne i år er virksomheder inden for velfærdsservice og varme hænder, viser tydeligt det store behov for disse ydelser, lyder det fra Alice Søndergaard Meyerhoff, der er markedsdirektør hos Team Olivia.

Læs også: Efter mere end 20 år er leverandørerne rykket upstairs – OPS Indsigt

Hun peger på, at tilstedeværelsen også afspejler, at mange aktører ser potentialet i at udfylde de behov kommunerne helt tydeligt står med.

”Derudover komplimenterer tilstedeværelsen også årets forumprogram, som fokuserer på at finde nye balancer i velfærden og diskutere, hvordan vi bedst kan indrette os til fremtiden,” lyder det fra Alice Søndergaard Meyerhoff.

Fluernes Herre og forventningerne til verden

Netop programmet er interessant, for her har arrangørerne i et storslået program sat fokus på ældrereformer, fremtidens socialområde og hvad der måske ruller ud af Sundhedsstrukturkommissionen, men intet sted blandt de mange oplæg har man øje for at inddrage den private sektor i konferencen.

En sektor man i forvejen køber ind hos for milliarder, hvad enten det drejer sig om fripleje, hjemmepleje, botilbud, hjælpemidler og it-infrastruktur.

Jo et sted er der måske sneget sig et lidt på den led udfordrende programpunkt ind.

”Tror vi for lidt på os selv og hinanden? – hedder punktet og er med forfatteren Dennis Nørmark.

Man kunne her også stille spørgsmålet tror kommuner og regioner for meget om sig selv? men det er ikke det spørgsmål, som Dennis Nørmark har fået af kommunerne.

Vi introduceres til programpunktet med udgangspunkt i Fluernes Herre og flokken af drenge, som strander på en øde ø, der i fraværet af regler og retningslinjer forfalder til egoisme og konflikt.

Pointen er her, at ethvert system – en organisation, et lovkompleks, et team har nogle iboende antagelser om menneskets og verdens beskaffenhed. Og de antagelser er ret betydningsfulde for, hvordan systemet fungerer. Med sin seneste bog ”Ufrihedens pris” opfordrer Dennis Nørmark til, at vi kigger kritisk og nysgerrigt på, hvad det egentlig er for nogle grundlæggende antagelser i menneskets natur vores samfund bygger på.

Det bliver i alt fald spændende at se hvor det punkt lander og om der er en verden uden for. En ting er sikkert i på konferencen står aldrig så mange bløde velfærds aktører som nu, der gerne vil række ud til kommunerne.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind