Skip to main content

Ny forsvarsaftale løfter den samlede økonomiske ramme i forsvarsforliget fra 2023 med yderligere 35,2 mia. kr. frem mod 2028.

Aftalen kommer bl.a. i forlængelse af, at Mette Frederiksen på et pressemøde i marts nærmest inviterede pensionsbranchen til, at komme ind i et tættere samarbejde omkring forsvaret  og så at sige skifte spor.

”Man kan jo værne om sit land på mange måder. Og i mange år har investorer og banker og pensionskasser været tilbageholdende med at investere i forsvarsindustrien.,…. Det er vores klare opfordring fra regeringens side, at det kommer til at ændre sig. For selvom vi fremrykker statslige investeringer i Forsvaret, så kan offentlige midler ikke gøre det alene,” sagde Mette Frederiksen med direkte henvisning til pensionsbranchen.

I den nye aftale er det tydeligt, at det er de flere værnepligtige og næsten en tredobling af perioden for værnepligt, der øger behovet for mere og bedre byggeri hos Forsvaret og nu tager pensionsbranchen imod statsministerens invitation, fremgår det af en pressemeddelelse.

Ikke kun regeringen

Men regeringen har ikke været de eneste, der har ønsket at sætte mere skub i pensionsselskabernes aktivitet på dette område. For under en måned siden tilkendegav Alex Ahrendtsen, der er forsvarsordfører i Dansk Folkeparti over for TV2, at der var behov for, at man fik etableret et bredt offentligt-privat samarbejde omkring byggeriet af forsvarets opgradering.

Og ved indgåelsen af forsvarsforliget i sommeren 2023 sagde Forsvarsordfører for Liberal Alliance Carsten Bach sådan her:

”LA har arbejdet for at styrke samarbejdet med industrien om bedre brug af teknologi i Forsvaret. Vi har derudover forhandlet om større brug af offentligt/privat samarbejde om ikke-militære opgaver, der lige så vel kan varetages af private virksomheder.”

Ikke i tvivl

Hos Forsikring & Pension er administrerende direktør Kent Damsgaard stærkt positiv over for, at aftalekredsen lægger op til offentlig-privat samarbejde, hvor pensionsbranchens erfaringer og kompetencer med byggeri kan komme i spil

”Jeg er slet ikke i tvivl om, at vi som branche kan løfte en stor del af opgaven med at sikre ordentlige forhold for vores værnepligtige og Forsvarets medarbejdere. Samtidig med, at vi selvfølgelig skal levere et fornuftigt afkast til de danske pensionsopsparere,” siger administrerende direktør Kent Damsgaard.

De enkelte selskaber skal selv vurdere

Han konstaterer, at rigtig mange pensionsselskaber er åbne for både flere investeringer i forsvarsindustrien og et tættere samarbejde med dansk forsvar.

”Vi står som samfund med en kæmpeopgave i at få genopbygget vores forsvar. Det kan vi kun gøre ved at række og samarbejde. Selv om det ikke er uden dilemmaer for pensionsselskaber at investere i forsvar og sikkerhed,” siger Kent Damsgaard.

Han understreger dog, at det er op til det enkelte pensionsselskab og deres medlemmer og kunder at vurdere, hvor og hvordan de vil investere i forsvar og evt. indgå i samarbejde med Forsvaret.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind