Skip to main content

Han er en overlever blandt departementschefer, som kan trække erfaringstråde helt tilbage til Nyrup-regeringen i 1995.

Her blev han første gang udnævnt til departementschef hos økonomi- og vicestatsminister Marianne Jelved (R), navnet er Michael Dithmer i dag er han departementschef for Erhvervsministeriet og til august går han på pension.

Michael Dithmer er uden sammenligning en af Danmarks mest erfarne topembedsmænd i funktion. For fem år siden var han ved at dø af alvorlig sygdom, men rejste sig og kom tilbage.

”Michael Dithmer er unik. Hans indsats for dansk erhvervsliv og dansk økonomi har været uvurderlig. I mere end en generation har Michael Dithmer, som departementschef, været et solidt anker for skiftende regeringer og ministre. Med ro, overblik og sikker rådgivning har Michael været et omdrejningspunkt for udviklingen af erhvervspolitikken i en tid, hvor rammebetingelserne for dansk erhvervsliv er afgørende forandret,” siger erhvervsminister Morten Bødskov i en pressemeddelelse.

Han peger på, at Michael Dithmer har arbejdet i døgndrift, når dansk økonomi og tusindvis af arbejdspladser skulle forsvares mod konsekvenserne af globale økonomiske chok, finanskriser, terrorangreb og pandemier.

Han sad på posten, da Lehman Brothers og Roskilde Bank gik ned og man skulle finde en dansk løsning.

Sad på posten medens andre blev skiftet ud

I alt har han serviceret og rådgivet 11 minister og medens departementscheferne er gået ud og ind ad dørene i mange af de andre ministerier, har han i 13 år siddet i Erhvervsministeriet. 29 år i alt som departementschef, lidt af en bedrift i en tid med stadig voksende skandalesager, hvor en eller anden jo skal have ansvaret.

Selv siger han om sin fratrædelse helt uden dramatik:

”Jeg har besluttet, at tiden er kommet til at takke af som departementschef i Erhvervsministeriet. Derfor har jeg i dag indgivet min afskedsbegæring og fratræder stillingen den 1. august, så der er god tid til at finde min afløser.”

I sin tid som departementschef har han oplevet lidt af hvert, som da den forhenværende minister Annette Vilhelmsen (SF) i julen 2012 introducerede, at medarbejderne på ledelsesgangen skulle gå i luciaoptog rundt i ministeriet.

Noget der aldrig blev til en tradition i ministeriet, bl.a. fordi afløseren Henrik Sass Larsen efter sigende ikke havde den interesse.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind