Skip to main content

Kommunerne køber ind for over 120 milliarder om året. Alene i hovedstaden købte Københavns Kommune i 2023 ind for 16,1 milliarder kroner hos mere end 17.000 leverandører. Dermed er København en af landets største offentlige indkøbere, men hvad gør man, når møbler, legetøj, skærme og andre indkøbte varer pludselig, ikke kan bruges af dem oprindelig indkøbte dem?

Ryger det ud i storskrald påvirker det vores miljø. Økonomistyrelsen har tidligere opgjort, at klimaaftrykket fra kommunernes samlede indkøb i ligger omkring 6 mio. ton CO2, så genbrug kan være godt for både den kommunale økonomi og miljøet.

Samlede støv på depoter

Udfordringen med kommunalt genbrug er, at kommuner er nogle store organisationer med flere tusinde medarbejdere, der ofte befinder sig på adskilte lokationer under forskellige budgetter og opdelte forvaltninger, så chancen for at kende nogle kollegaer der lige står og mangler, det man skal af med er forsvindende lille.

Historisk set har kommunerne haft depoter, hvor aftjente indkøbte produkter, hvis funktionalitet ikke var udløbet, men blot i overskud eller ikke efterspurgt havnede.

I 2017 kortlagde Aalborg Kommune ressourcerne fra gamle læringsmiljøer – stole, borde, tavler mv. Ambitionen var at genanvende disse maksimalt, uden at det gik ud over kvaliteten.

Det førte senere til et udbud, der fik prisen for Danmarks bedste udbud. Her havde man udformet et udbud, hvor de gamle møbler skulle genanvendes, repareres og tænkes ind i de nye læringsmiljøer på skolerne i samarbejde med Højer Møbler, som vandt udbuddet, hvor kommunen havde vægtet kriteriet ”cirkulær økonomi” med 40 pct.

100 møbler skiftede hænder

I efteråret 2023 var Gladsaxe Kommune, som er verdensmålskommune, nået et skridt videre for at undgå, at kommunens møbler blev storskrald i stedet for at komme andre til gavn.

Det er blevet til ’Genbrugsbørsen’, der gør at medarbejderne rundt om i Gladsaxe Kommune kan afsætte eller bestille møbler, som andre har i overskud. Og på de første to måneder skiftede over 100 møbler hænder ifølge en pressemeddelelse.

”Med Genbrugsbørsen har vi skabt en fælles platform, som går på tværs af hele kommunen. På den måde kan stole og borde, som måske har stået og samlet støv i en kælder på en skole, nu komme ud og få nyt liv et helt andet sted i Gladsaxe. Det er både godt for klimaet, den enkelte arbejdsplads og kommunens samlede økonomi,” lød det fra borgmester Trine Græse.

Ny gratis webshop i København

Nu åbner landets største arbejdsplads, Københavns Kommune en centralt genbrugslager, så kontorstole, hæve-sænke-borde og andre gode møbler kan få nye brugere i kommunens kontorer og daginstitutioner. Det fremgår af en pressemeddelelse.

I en 3.600 m2 stor lagerhal i Glostrup bugner det med genbrugsguld. Brugbare kontormøbler, reoler, stole til mødelokaler og børnehavemøbler er opmagasineret og venter blot på nye brugere.

Alt inventaret bliver registreret og sat i system, og når medarbejdere mangler et konkret møbel til deres arbejdsplads, klikker de blot ind på lagerets webshop og bestiller – helt gratis.

KK Genbrugslager som det hedder åbner officielt denne uge.

”Som landets største kommune kan vi gøre en stor forskel, og derfor er jeg stolt af, vi nu skruer vores indsats for genbrug af møbler markant op,” siger overborgmester Sophie Hæstorp Andersen.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind