Det bliver det nye sort og der er ingen vej uden om. Det hedder CO2-fangst og lagring (CCS), og er en nødvendighed, hvis vi skal gøre os forhåbninger om at nå både danske og europæiske klimamål.
Sådan lød det fra Klima, Energi- og Forsyningsministeriet, da man i september landede en politisk aftale for CO2-angst og lagring i Danmark.
Aftalen betyder ifølge regeringen, at der nu kan banes vej for fangst af mindst 34 millioner ton CO2 over en periode på 15 år.
Fortrinsret til et nyt eventyr
Nu starter næste kapitel, hvor man skal afsøge dansk undergrund med henblik på lagring af CO2 i undergrunden i fem afgrænsede områder på land. Det fremgår af en pressemeddelelse.
Energistyrelsen har nemlig lige åbnet for ansøgninger om tilladelser til at undersøge undergrunden med henblik på lagring af CO2 i de udbudte områder omkring Gassum, Havnsø, Rødby, Stenlille og Thorning.
Tilladelserne til at efterforske undergrunden bliver i første omgang givet i op til seks år med mulighed for forlængelse til ti år. Hvis området lever op til alle miljømæssige krav, og der konstateres en egnet lokalitet til lagring af CO2, har tilladelseshaver fortrinsret til at ansøge om en lagringstilladelse, som kan vare i op til 30 år.
De fem udbudte områder har hver især geologiske strukturer i undergrunden, der af De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) er identificeret som potentielt velegnede til lagring af CO2.
Der er udført en strategisk miljøvurdering (SMV) af de udbudte områder. Miljøvurderingsrapporten og den sammenfattende redegørelse for SMV’en bliver offentliggjort sammen med udbudsmaterialet på Energistyrelsens hjemmeside her.
Energistyrelsen har den 13. december offentliggjort vilkårene for ansøgningerne og der er ansøgningsfrist den 24. januar 2024.