Torsdag var Moltkes Palæ fortættet af udbudslingo, da nogle af Danmarks skarpeste juridiske udbudseksperter på tværs af ordregivere og tilbudsgivere var samlet til årets største udbudskonference.
Her slog advokatvirksomheden Poul Schmith også kendt som Kammeradvokaten og JUC nemlig dørene op for tolvte gang til en begivenhedsrig konferencedag for de over 200 engagerede deltagere.
OPS-Indsigt fulgte dagen og vi bringer her udvalgte centrale nedslagspunkter fra dagens kompakte program, som var bemandet med stærke teams af specialiserede oplægsholdere, der leverede konkrete og interessante opdateringer inden for udbud.
Under temaet trends og tendenser rullede man 15 programpunkter ud fordelt over et hovedspor og fire interessespor, som deltagerne kunne shoppe frit i mellem.
Dagen startede med en stærk indflyvning ved konferencens ledere advokat Malene Roose Bagh og erhvervsjuridisk rådgiver Malene Gry-Jensen, der præsenterede de største aktuelle udfordringer.
”Vi har haft en periode med inflation og prisudfordringer, som har påvirket både ordre- og tilbudsgivere, ligesom der også har været leveringsvanskeligheder,” lød det bl.a. fra Malene Roose Bagh, som vi har interviewet op til konferencen om netop trends og tendenser på et omskifteligt udbudsmarked anno 2023 .
Vinderen af udbud gik i Klagenævnet
Formandskabet for Klagenævnet for Udbud bestående af formand og landsdommer Jakob Ottosen Ebbesgaard og næstformand, fhv. landsdommer Kirsten Thorup havde fået en god time til at dykke ned i den aktuelle klagenævnspraksis.
Skarpt og humoristisk præsenterede de udvalgte klagesager, blandt andet sagen om Meldgaard Miljø A/S mod Afatek A/S der ejet af Afatek er ejet af fem offentligt ejede selskaber bl.a. I/S Vestforbrænding. Her havde Meldgaard Miljø, som vinder af to samtidige udbud klaget og ønsket udbuddene annulleret.Klagesagen indeholder fem påstande, hvor klageren får medhold i, at Afatek A/S ved fire af påstandene havde handlet i strid med udbudsloven, men den femte der omhandlede et ønske om annullation af udbuddene blev ikke taget til følge. Her lagde Klagenævnet navnlig lagt vægt på, at Meldgaard, som sagerne forelå oplyst har erklæret sig fuldt ud villig til at stå ved de tilbud, der er afgivet i de to udbud.
Men hvorfor ønskede man så de to udbud annulleret?
Det fremgår ikke direkte af sagens akter, ”Men det kunne måske handle om pris,” lyder det skælmsk fra oplægsholderne. Det er her værd at bemærke, at det af sagen fremgår, at der er godt en million kroner i forskel på de tilbud som Meldgaard Miljø afgav og dem de tabende tilbudsgivere afgav.
Besøg af nøgletallenes mester
”I skal spidse blyanten og definere de nøgletal I vil have med. Et nøgletal i one size fits all formatet giver ingen mening, hvis man skal lave et udbud og vi måske ikke kender tilbudsgiverne,” lød det fra professor Thomas Plenborg fra institut for regnskab på CBS også kendt som nøgletallenes mester.
”Der findes ikke et enkelt mirakeltal,” var budskabet.
”Jeg synes det er fint du bringer os ud af vores comfort zone, når du sådan presser os til svar,” lød det i en kommentar fra en deltager, da Thomas Plenborg, der også er bestyrelsesformand for DSV, spurgte ind til den viden deltagerne på første række havde om økonomiske nøgletal.
Formålet med hans oplæg var at klæde deltagerne bedre på til at vælge relevante finansielle nøgletal i forbindelse med udbud.
Et af de meget konkrete budskaber var, at man ikke kan nøjes med krav om, at tilbudsgiver kunne skulle aflevere et nøgletal fx soliditet.
Nøgletal skal dække risici af
OPS-Indsigt fangede Thomas Plenborg efter hans oplæg og bad ham koge sine bedste råd om økonomiske nøgletal i forbindelse med udbud ned til en magiterning.
”Det er enkelt. Når man laver et udbud, skal man vælge nøgletal der dækker risici bedst muligt af. Derefter skal man fastlægge niveauerne for de udvalgte nøgletal og de driftsmæssige risici, der er i den pågældende branche. Endelig skal man også se på, hvor mange kan egentlig deltage i det her udbud, for man kan jo ikke bare stille alle mulige krav, for så reducere man sådan set antallet af konkurrenter,” lød meldingen til OPS-Indsigt.
Midt på dagen havde deltagerne frit valg, hvor de kunne shoppe rundt mellem en række faglige oplæg og debatter målrettet det juridiske perspektiv, miljø og bæredygtighed, it-udbud og endelig udbud af byggeri.
Det skal i den sammenhæng bemærkes, at der var et godt miks af offentlige og private aktører ved konferencen, men på den offentlige side kunne man godt savne kommunerne.
Dynamisk og interaktiv afslutning
Ved konferencens slutning havde man samlet fem af dagens oplægsholdere i et ekspertpanel bestående af fire advokater fra fire forskellige advokathuse og professor i udbudsret Carina Risvig Hamer. Her skabte konferencens ledere Malene Roose Bagh og Malene Gry Jensen en dynamisk interaktivitet ved at anvende Mentimenter.
Her spurgte man bl.a. deltagerne om deres holdning til forskellige af de topics, der havde været fremme på dagen.
Det gav en levende dynamik på tværs af ekspertpanelet og ud i den tæt pakkede sal. Et af spørgsmålene handlede bl.a. om, hvorvidt det i fremtiden skal være obligatorisk at stille grønne krav eller skulle man have krav om at opstille grønne tildelingskriterier?
Hertil stemte 2/3 nej. Det gør vi givet med udgangspunkt i nogle af de udfordringer vi har hørt om fra Norge, hvor man har indført den type af krav, lød det fra salen.
“Det er en enormt veltilrettelagt og aktuel konference i skønne omgivelser. Indholdet afspejler på bedste vis kernen i det, der fylder i offentlige udbud og indkøb lige nu. Med så kompetente oplægsholdere er det en af de mest relevante og udbytterige konferencer for os, der beskæftiger os med offentlige indkøb i en udbudsretlig kontekst,” siger Katrine Pape Huldahl, der er chef for bæredygtighed hos SKI, da OPS-Indsigt fanger hende på vej ud fra konferencen.