Skip to main content

Vi har i den grad behov for at få talt ældreområdet op, men på kun 11 minutter lykkedes det ældreminister Mette Kierkgaard (M) at efterlade seerne på den kommercielle Tv-station TV2 torsdag aften med det indtryk, at hun ikke personligt havde tillid til ældreplejen.

Hele fem gange forsøgte TV 2s vært Troels Myhlenberg at få ministeren til at besvare et enkelt spørgsmål:

”Ville du være tryg ved at sende en af dine pårørende på et dansk offentligt plejehjem?” lød spørgsmålet fra journalisten, der ihærdigt forsøgte at få et svar.

Men det lykkedes ikke. (Lyt til uddrag af interview nederst i artiklen)Sagen er interessant, fordi vi har en stadig stigende debat med en udpræget kritik af den danske ældrepleje, hvad enten den er offentlig eller privat. I mediestrømmen ser vi ofte, hvordan en masse enkeltsagseksempler tones op, men i det her nyhedsprogram gav man for en gangs skyld politikeren en mulighed for lige at hæve sig til et generelt niveau og samtidig give et personligt perspektiv.

Fra tv-stationens side ville ganske enkelt vide om ministeren, som bestrider den øverste position på området generelt, havde tillid nok til systemet til, at hun ville sende en pårørende på plejehjem.Svarede defensivt uden om

Men seerne fik slet ikke et klart og konkret svar på. I stedet var vi vidende til, hvordan ministeren talte uden om.

”Det gør mig dybt bekymret, og det er grundlæggende uacceptabelt, når ældre i vores samfund ikke kan få den plejehjælp, de skal have,” var et af ministerens svar, hvor hun frem for at tage det lette svar oppe på den generelle ramme, hev fat i de dårlige enkeltsagsdetaljer, som TV2 blandt andet har haft fat i.

Da journalisten atter presser på for at få et svar, drejer ministeren sit svar væk fra det konkrete spørgsmål, ved at svare mere generelt: 

”Jeg har besøgt rigtig mange kommuner, hjemmeplejer og plejehjem, og der er rigtig mange steder, hvor det fungerer godt.”

På et tidspunkt bliver det manglende svar antageligvis for meget for Tv-værten, idet han afbryder ministeren:

”Jeg stopper dig lige en gang…. Jeg spurgte dig bare, om du vil være tryg ved at sende en pårørende ud i den offentlige ældrepleje, som den ser ud nu? 

Men igen fik vi intet svar på om ældreminister Mette Kierkgaard ville være tryg ved at sende en pårørende ud i ældreplejen. Det man stod tilbage med, var en række generelle svar, der lige så let kunne have indgået som budskaber på en konference i forbindelse med et oplæg.

Det personlige og aktuelle var klippet ud og ministeren virkede defensiv.Fik fantastisk mulighed serveret på sølvfad

Som sygeplejerske med mange års erfaring fra ældreområdet, sad jeg og andre fagfæller, som jeg har talt med tilbage med en stærkere fornemmelse af, at være hældt ned ad brættet, end når de faglige forbund gennem årene har talt medlemmernes arbejdsforhold ned under gulvbrædderne i forsøg på eksempelvis at få mere i løn.

Jeg kan ikke huske, hvornår en minister på den her måde har undsagt samtlige fagprofessionelle på et område. De fleste politikere balancerer i disse år deres kommunikation ved at række konkret ud til de fagprofessionelle for bl.a. et undgå den shitstorm, men også for ikke at medvirke til yderligere aftræk af faglige kompetencer fra et i forvejen hårdt prøvet område.

Her fik ældreministeren faktisk muligheden for, at række ud til det frontpersonale der fokuseres så meget på serveret på et sølvfad. Det vilde er, at det skete ikke blot en gang, men en hel serie af gange, hvor en tv-journalist serverede en helt unik mulighed for en politiker. Det sker heller ikke hver dag, men hun undlod at gribe chancen og give hovedparten af de sundhedsfaglige på ældreområdet den hånd i rykken de fortjener ved at svare:

”Jo, jeg vil være tryg ved, at sende en pårørende på plejehjem.”

Men det svar fik vi ikke.Det havde ellers været nærliggende, at sende et signal om tro og opbakning til de mange tusinde ansatte på de lige ved 900 plejehjem og 200 virksomheder i hjemmepleje, offentlige som private.  – Det er jo generelt sådan, at på langt de fleste arbejdspladser i ældreplejen, der ophæver personalet så at sige tyngdeloven for at give de ældre en værdi pleje, selvom området er presset.Reddet af en stormflodHeldigt for ministeren blev en mulig shitstorm antageligvis skyllet væk af et gigantisk nyhedsflow om stormflod og gidsler i Gaza i slutningen af efterårsferien.

Det gav hende mulighed for, at rette hendes svar lidt til, så hun fredag på en mail til Tv2 kunne skrive:

”Ja, i udgangspunktet er jeg tryg ved at sende ældre på plejehjem,” skrev hun i en mail til TV 2.Det er her værd at bemærke, at ministeren ganske vist giver udtryk for at hun er tryg, men hun svarer fortsat ikke fuldt ud på spørgsmålet, om hun ville være tryg ved, at sende en af hendes egne pårørende ud i ældreplejen.Det efterlader de fleste fagprofessionelle i en slags tomrum, indtil den længe varslede ældrelov ankommer på perronen og her må man håbe på, at den kan medvirke til tryghed ved ældreplejen ikke kun for ministeren. Lyt her til lydoptagelse  af tre minutters uddrag fra interview af ældreminister Mette Kierkgaard foretaget af TV 2s vært Troels Myhlenberg.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply