Kombit har været det indkøbshus, der brød KMD´s monopol ved at indkøbe it-systemer fra alle mulige leverandører til kommunerne, som var det ”hårde hvidevare”, der blev leveret ved kantstenen.
Nu vil virksomheden. “i højere grad være en del af den kommunale forvaltning og den drift, der kører i dagligdagen derude,” lyder det fra Kristian Vengsgaard, der er administrerende direktør i Kombit.
Udtalelsen falder på Digitaliseringsmessen onsdag eftermiddag i sidste uge i Odense Congress Center på Kombits scene.
Her beskriver Kristian Vengsgaard ifølge DIGITECH, hvordan Kombit lige nu er ved at tage hul på et nyt kapitel, hvor man rykker endnu tættere på kommunerne og blive den ”indkøbte” driftsorganisation, der skal medvirke til, at implementeringen af de indkøbte it-systemer bliver en succes.
“Det er svært med vaskemaskiner,” siger Kristian Vengsgaard med henvisning til modellen, hvor kunden får leveret ”hårde hvidevare” ved kantstenen. ”Men det er umuligt med komplekse sagsbehandlingssystemer,” konstaterer han.
Han peger på, at Kombit og kommunerne er nødt til at samarbejde om implementeringen, så Kombit ved hvad det er der ikke fungere og kommunerne er med på, hvordan man bruger løsningerne rigtigt.
Tre sigtelinjer for de næste fem år
Kombit har i forbindelse med at man skifter fra at være en 80 procents indkøbsorganisation til en 80 procents driftsorganisation udpeget tre sigtelinjer eller fokusområder for de næste femårs strategi. Det er velfærd, cybersikkerhed og den grønne omstilling.
På velfærdsområdet er ældreplejen i kraft af bl.a. regeringsprogrammet med frisættelse af kommunerne noget af det første man ser på.
Når Cybersikkerhed er en af sigtelinjerne for Kombit, så handler det om, at en rundspørge blandt kommunerne viser, at 85 pct. af dem har et ønske om at Kombit skal hjælpe dem på det her felt.
“Det er komplet umuligt, fordi den samlede kommunale it-infrastruktur, er et sindssygt komplekst landskab. Der er hundredetusinder – hvis ikke millioner – af enheder på det samlede kommunale netværk,” siger Kristian Vengsgaard.
Her skal man bare forestille sig kompleksiteten i en hjemmepleje med 1000 ansatte og mere end 30.000 registrerede besøg om måneden via mobiltelefoner, iPads, Pc-er m.v.
Men selvom om direktøren betegner opgaven som umulig, er der ingen tvivl om, at Kombit gerne vil bidrage til en bedre it-sikkerhed hos kommunerne.
I forhold til den grønne omstilling peger Kristian Vengsgaard på, at 20 procent af al grøn omstilling på verdensplan skal ske gennem digitalisering ifølge World Economic Forum.
Så her er en spilleplade Kombit gerne vil byde ind på eksempelvis i forhold til software, der styrer eller registrerer et givent forbrug. Digitaliseringen har nemlig i følge direktøren en oplagt plads i Danmarks arbejde mod grøn omstilling – den har bare ikke indtaget den endnu.