Skip to main content

Det er blevet kaldt de offentlige indkøbers ”Mekka”. – Her mødes hvert år 500 leverandører og ordregivere til den offentlige sektor.

Til dagligt håndterer de indkøb for milliarder af skattekroner, men de færreste af os ved hvem de er – krumtapperne i den offentlige sektors såkaldte store indkøbsmuskel, der hvert år køber ind for over 400 milliarder kroner.

”Eller knap 1/6-del af vores BNP. Altså en efterspørgsel, som virkelig kan være med at rykke på de vigtige dagsordener,” lyder det fra chefkonsulent Felix Dalker i Dansk Industri.

Der er naturligvis tale om den tilbagevendende årskonference for medlemmerne af IKA – Foreningen for offentlige indkøbere, som løb af stablen torsdag og fredag på Comfort Hotel i Københavns Lufthavn.

Konferencen besøges år efter år af ordregivere og leverandører.

”Vi er glade for at deltage på IKA’s Årskonference. Det har vi gjort i mange år. Vi ser konferencen som Danmarks største markedsdialog, og jeg ville ønske at endnu flere offentlige udbudsfolk ville møde frem, siger Felix Dalker til OPS-Indsigt.

Kompleksitet og vilde problemer

Programmet på årskonferencen var som tidligere år lagt således tilrette, at der var solide afbrydelser mellem de inspirerende oplæg, hvilket gave de offentlige og private deltagerne mulighed for at mødes på kryds og tværs.

I år var temaet for de to dage ”Den komplekse hverdag”, som både ordregivere og leverandører skal være i stand til at navigere i. 

Her fik deltagerne dissekeret den offentlige sektors kompleksitet på små to timer.

Konferencedeltagerne fik nemlig mulighed for både at møde forfatteren til bogen Entreprenørstaten, Sigge Winther Nielsen og direktøren for Center for Offentlig og Privat Innovation (CO-PI), Pia Gjellerup.

I to super skarpe oplæg pegede de to personligheder ned i nogle af de komplekse og vilde problemer, som indkøberne i den offentlige sektor dagligt hvirvles ind i, når de som ansatte ved bagdøren til det demokratiske hus, har til opgave at føre mange af politikernes projekter fra fordøren ud i det praktiske indkøbsliv. 

”Hovedbudskabet fra i dag, som også Sigge Winther var inden på, er, at vi skal have vendt strømmen fra den politiske fordør til den praktiske og komplekse bagdør, så vi kan få noget street credibility tilbage for den viden og indsats, som indkøberne hver dag leverer,” siger formanden for IKA Jesper Langkjær, da OPS-Indsigt møder ham efter det første oplæg.

Det hele må ikke drukne i udbudsjura

Men det var ikke alle der lige forstod denne lyndissekering af den offentlige sektor som relevant ift indkøb.

”Jeg synes, at indtil nu handler det meget lidt om indkøb,” lød fra flere deltagere blandt både ordregivere og indkøbere, da man var godt inde i torsdagens program.

Felix Dalker ser det dog anderledes:

For ham er det afgørende, at de offentlige indkøbere prioriterer markedsdialogen og styrker partnerskabet, så man forstår hinandens komplekse positioner.

”Det hele må ikke drukne i udbudsjura og kontraktjura. Juraen skal naturligvis være på plads, men det hele starter med dialog, tillid og at vi tør at gå nye veje i samarbejdet. Hermed en opfordring til at de offentlige udbudskontorer prioriterer dialogen og samarbejdet i lige så høj grad som juraen,” siger han til OPS-Indsigt.

Bemærkningerne til torsdagens program spænder vidt og de kritiske giver god mening, hvis man havde forventet et program fyldt med klassiske indkøbstemaer, men sådan var det ikke med programmet torsdag.

Og som en deltager bemærkede: ”Det skal nok gentages et par gange, så vi helt forstå, den kompleksitet,” Sigge Winther beskriver.

Indkøberne ved demokratiets bagdør

Det er ganske rigtigt, at de to oplægsholdere torsdag formiddag ikke gik ned i indkøbsfaglige termer, men de satte et nødvendigt spot på nogle af de vilde udfordringer, som præger virkeligheden for indkøbere og ordregivere, når de fx i et og samme udbud skal balancere krav som effektivitet, bæredygtighed, sociale klausuler og innovation.

Krav som ikke nødvendigvis kan opfyldes samtidig.

”Man bliver ganske enkelt nødt til at se indkøb i helt nye vinkler,” lød det fra Pia Gjellerup, da hun dissekerede begrebet ”vilde problemer,” ved at sammenligne det med et filteret garnnøgle, hvor hvis man løser et problem i den ene ende, så giver det bare et andet problem et andet sted.

Sigge Winther Nielsen pegede bl.a. på nødvendigheden af, at vi binder den politiske larmende fordør sammen med demokratihusets bagdør, der hvor indkøberne arbejder. Det skal ske via de tre V-er, som han sagde.

Visioner der er til at forstå og som kilder i maven, udtrykt som månelandinger, noget man gerne vil være med til. Viden hvor man går fra at være ingeniør til håndværker i praksis og tager de nødvendige beslutninger tæt på, der hvor det hele sker. Sidst men ikke mindst kræver det vedholdenhed af dem som handler – I vores tilfælde indkøbere og leverandører.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply