Skip to main content

Det fleste kender fornemmelsen af, at et tilbud kan være for godt til at være sandt, og mange kender vandrehistorien om de amerikanske turister, der købte Rundetårn af en plattenslager.Men hvad nu hvis en kommune bestiller 30 robotstøvsugere hos en leverandør?Mange har jo hørt om, at ældreplejen skal være mere effektiv, så skal man være mistænksom der?

Det skal man åbenbart. En række virksomheder har nemlig modtaget bestillinger på forskellige varer, som computere, ismaskiner, elcykler, robotstøvsugere osv., hvor ordrerne kan løbe op på over 100.000 kr. Problemet er bare, at bestillingerne slet ikke kommer fra kommunen.

Det fremgår af en pressemeddelelse på Lyngby-Taarbæk Kommunes hjemmeside.

Kommunen advarer her leverandørerne om ikke at være for godtroende:

”Pas på falske mails. Flere virksomheder er blevet snydt for store beløb af bedragere, som foregiver at være fra Lyngby-Taarbæk Kommune,” skriver kommunen i et opråb.

”Vi oplever, at der er nogle virksomheder, som har fået en mail med en bestilling. I den mail ser det ud som om, at den kommer fra kommunen. Der er flere virksomheder, der er hoppet på den,” siger Jacob Holm Hansen, der er kommunikationsstrateg i kommunen. 

Bedraget iscenesættes ved, at nogle udgiver sig for at være ansat i Lyngby-Taarbæks afdeling for ”Administration og Indkøb” og ”Kultur og Fritid” og bestiller varer i kommunens navn per mail.

”Umiddelbart ser de falske mails ud som om, de kommer fra kommunen, men Lyngby-Taarbæk Kommune har ikke en afdeling med navnet administration og indkøb,” oplyser kommunen, så derfor opfordre man alle leverandører til at kontakte kommunes udbuds- og indkøbsafdeling.

Lyndby-Taarbæk Kommune gør i pressemeddelelsen opmærksom på, at de naturligvis politianmelder den slags sager, men at det er virksomhedernes ansvar at sikre, at de bestillinger man modtager er korrekte og fra en troværdig virksomhed eller organisation.

Møder selv op henter varerne

Sagen fra Lyngby-Taarbæk er ikke enestående og antallet har fået Midt- og Vestsjællands Politi til at advare virksomheder, der leverer varer til kommuner, om at være på vagt over for den her nye type af bedrageri.

”Man bør overveje at ringe tilbage til den pågældende kommune og sikre sig, at de rent faktisk står bag bestillingen,” er rådet fra Rasmus Jensby, politikommissær, Midt- og Vestsjællands Politi ifølge TV2 Kosmopol.

Svindlerne tager meget lavpraktisk kontakt til leverandører af eksempelvis cykler, industrivaskemaskiner og byggematerialer og bestiller dem i en kommunes navn og opgiver kommunens EAN-nummer.

”Varerne bliver typisk bestilt til levering ved en af kommunens ejendomme, hvor svindlerne så tager imod og kører væk med dem,” skriver mediet.

Midt- og Vestsjællands Politi har efterforsket den nye type af kriminalitet og foretaget flere anholdelser.

I sidste uge fik politiet bl.a. et tip om, at en lastbil var i færd med at afhente en palleløfter hos et firma, der angiveligt var bestilt i en kommunes navn. Det førte til en anholdelse, men politiet mener ikke, at man har set det sidste i den slags sager.

Lister med EAN-numre og navne 

I Lyngby-Taarbæk Kommune er der foreløbig kendskab til tre fiktive personnavne er anvendt til svindel. Det drejer sig om Simon Poulsen (initialer SIPO), Thomas Mortensen (THMO), og Brian Madsen (BMA), oplyser kommunen.

Svindlerne i Lyngby-Taarbæk bruger ikke kommunens rigtige logo, ligesom de indtil videre har brugt to forkerte domænenavne, når bedrageriet rulles ud; lyngbytaarbæk-kommune.dk og kommune-lyngbytaarbaek.dk

Kommunens korrekte domænenavn er: www.ltk.dk, men det lægger leverandørerne altså ikke mærke til.

En af udfordringerne ved denne type svindel er den troværdighed bestillingerne udviser, hvor leverandøren bl.a. fyldes med data som kommunens EAN-numre og logo, så det underbygger rigtigheden. 

I Lyngby-Taarbæk benyttede svindlerne sig ikke af kommunens logo, men det kan ikke udelukkes, at andre vil gøre det for ligesom EAN-numrene ligger det frit tilgængeligt og kan kopieres.

Her er det værd at bemærke, at rigtig mange kommuners EAN-numre ligger frit tilgængeligt på deres hjemmeside. OPS-Indsigt fandt på under fem minutter fem lange lister med navne, email-adresser og telefonnumre til forskellige kommuners mange indkøbere.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply