Skip to main content

En guldsmed i Helsingør skulle lige klø sig i nakken, da hun fik en opgave fra Helsingør Stift, der lød på et guldkors, der skulle bruges som afskedsgave til Danmarks første kvindelige biskop Lise-Lotte Rebel, det fremgår af stiftsmagasinet fra Helsingør Stift.

Helsingør Stift indkøbte nemlig i 2021 et guldkors til den tidligere biskop som afskedsgave, da hun gik på pension. Prisen for korset, som biskoppen selv mener hun ikke har behov for, kostede 48.500 kr. primært finansieret over kirkeskatten. Det fremgår af en artikel på Radio4.

Indkøbet har nu resulteret i en del skriveri om, hvorvidt det er rimeligt og om der er tale om en omgåelse af skatteloven, fordi guldkorset skal afleveres til stiftet, når biskoppen dør, hvorefter tanken er, at det kan bæreres videre af en anden pensioneret biskop. (biskop-emerita)

Thomas Søbirk Petersen, der er etik-professor på Roskilde Universitet kritisere kirken for manglende mådehold. Han mener det er et eksempel på, at kirken bruger penge på noget, der er fuldstændig unødvendigt og ekstravagant. 

”Når vi så samtidig har et centralt budskab i kristendommen om, at vi skal hjælpe folk i nød og fokusere på det åndelige, og ikke det materielle, så er sådan en gave fuldstændig i modstrid med, hvad kirken står for,” siger Thomas Søbirk Petersen til Avisen Danmark.

Per Nikolaj Bukh, der er økonomiprofessor ved Aalborg Universitet, mener ikke, at guldkorset skal betragtes som en skattepligtig gave. Blandt andet fordi korset har “en nær tilknytning” til rollen som biskop emerita.

”Men der er en risiko for, at skattemyndighederne vil se på det som en gave, ” siger han.Med henvisning til, at der er en brugsret af guldkorset og dermed også en værdi, som kan blive vurderet som gave.Hos virksomheden Fraud React, der rådgiver virksomheder om skattespørgsmål, har man overfor Radio4 vurderet, at det ligner “en omgåelse af skattelovgivningen.”

Langt over niveau for andre offentligt ansatte

Kommunalt ansatte i Helsingør Kommune, hvor stiftet har hovedsæde, kan få en fratrædelsesgave til 250 kr., når de går fra, hvilket er ca. 200 gange mindre end værdien af biskoppens guldkors.

Biskoppen undgår et skattesmæk, fordi gaven skal afleveres igen, når hun dør. Ifølge Skattestyrelsen skal man beskattes af værdien af de gaver, man får af sin arbejdsgiver, hvis beløbet overstiger 1300 kr.

I et brev, som Radio4 har fået aktindsigt i, har Helsingør Stift vurderet, at der ikke skal “svares skat af en gave, der stilles til rådighed til brug i biskoppens emeritustid.”  

Den tidligere biskop Lise-Lotte Rebel har overfor Radio4 understreget, at hun gerne vil tilbagelevere guldkorset, hvis der er “den mindste tvivl”. 

”Jeg kan lige så godt aflevere det igen, for jeg har ikke noget at bruge det til. Det vil jeg hjertens gerne. Så er jeg ude af den hovedpine,” siger hun og tilføjer, at hun er sikker på, at stiftet har givet hende gaven “i deres hjertes godhed.”

Menighedsråd har indsamlet

Finansieringen af guldkorset er foregået sådan, at hvert menighedsråd har kunne bidrage ind med 300 kr. til korset. 

I Helsingør Stift er der 147 sogne og hvert sogn eller kirkedistrikt har et menighedsråd. For at kunne samle 48.500 kr. sammen kræver det omkring 162 menighedsråd. Det er ikke helt tydeligt på hjemmesiden for Helsingør stift, hvor mange menighedsråd der er i stiftet. Det er heller ikke fuldstændigt tydeligt, om alle menighedsråd har bidraget med 300. kr.Læs også: Forsker om bestikkelse: Der er sket et skred

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply