Skip to main content

Et rapportudkast fra Kammeradvokaten viser, at Forsvarets Materiel og Indkøbsstyrelse (FMI) fortsat har haft en ulovlig praksis ift prisstrukturen på en enkelt af styrelsens rammeaftaler.Det fremgår af en pressemeddelelse fra Forsvarsministeriet.

Fungerende forsvarsminister, Troels Lund Poulsen orienterede mandag Forsvarsudvalget om Kammeradvokatens undersøgelse af ”visse forhold ved en sektion i FMI.” 

”Jeg ser med stor alvor på konklusionerne i Kammeradvokatens første udkast til en undersøgelse. Det er helt afgørende, at vi kan have tillid til, at Forsvarets penge bruges rigtigt og inden for de gældende regler. Derfor har mit ministerie bedt FMI om at stoppe den praksis, som er i strid med udbudsretten, så vi er sikre på, at der ikke sker flere fejl og overtrædelser”, siger fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

Konkret blev Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse i slutningen af juni bedt om at stoppe den ulovlige praksis ift. den pågældende rammeaftale.

Forsvarsministeren forventer at modtage den endelige rapport inden for en måned, efter at udkastet har været til høring hos FMI, oplyser ministeriet.

Ulden eftersætning

Pressemeddelelsen er desuden interessant, fordi den afsluttes med en bemærkelsesværdig sætning:

”Det kan endvidere oplyses, at Kammeradvokaten for de øvrige undersøgte forhold finder, at der ikke er grundlag for at undersøge disse yderligere.”

Hvad det betyder, er ikke helt klart. 

Forsvarsministeriet afviser mandag aften at oplyse yderligere om den konkrete sag, så det er derfor ikke muligt at beskrive, hvad det egentlig er for forhold, som er blevet undersøgt af Kammeradvokaten, skriver ritzau.

Mulig forbindelse til svindelsag

Pressemeddelelsen fra Forsvarsministeriet efterlader med andre ord en del åbne ubesvarede spørgsmål, men potentielt er der tale om en udløber, af en svindelsag, hvor en chef i FMI er politianmeldt for at have svindlet staten for 2,8 mio. kr.

Frihedsbrevet og TV 2 beskrev tilbage i januar, at en hjemsendt chef i FMI, der stod for indkøb for Forsvaret, var mistænkt for at bedrage sin arbejdsgiver for millionbeløbet ved angiveligt selv at have sendt falske fakturaer til Forsvaret. 

I april satte Forsvarsministeriet så statens foretrukne advokat til at kulegrave sagen.

Hvad enten pressemeddelelsen er en udløber af en mulig svindelsag eller noget helt andet er det interessant, fordi Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse driver et milliardbudget af indkøb.

Her er man ansvarlig for at anskaffe, drive, vedligeholde, videreudvikle og bortskaffe materiel og IT til alle myndigheder under Forsvarsministeriet. 

Det gælder alt lige fra kampvogne, skibe og jagerfly til støvler, feltrationer og lommeknive.

FMI oplyser på deres hjemmeside, at man blandt andet driver:

  • ca. 8.200 køretøjer
  • ca. 100 skibe
  • ca. 100 luftfartøjer
  • ca. 40.000 arbejdsstationer
  • ca. 350.000 materialenumre

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply