Skip to main content

Det skal være slut med samarbejdet mellem Københavns Kommune og den danske isoleringsgigant Rockwool, hvis det står til et flertal i Borgerrepræsentationen. Det skriver branchemediet Licitationen. Ifølge mediet er der lignende forslag på vej i Albertslund Kommune.Den politiske proces er dog ikke så langt, at man kan være sikker på om den politiske intention om boykot holder. Borgerrepræsentationen skal nemlig først efter sommerferien behandle et konkret sagsoplæg fra Økonomiforvaltningen efter pålæg fra Borgerrepræsentationen. Her vil det vise sig om det er muligt.Udspringer af et medlemsforslagDet er tanken, at boykotten skal ske ved at undlade at købe produkter enten direkte fra Rockwool eller gennem underleverandører, samt at det ved fremtidige udbud og lignende skal fremgå, at virksomheder, der ønsker at handle med Københavns Kommune, undlader at bruge underleverandører, der er aktive i Rusland. Ideen om boykot tager sit udspring i et medlemsforslag fra Maj måned. Det er den københavnske borgmester for beskæftigelse og integration, Jens-Kristian Lütken (V), der har stillet forslaget  og han siger til Finans.dk:”Københavns Kommune er blevet venskabsby med Kyiv. Som integrationsborgmester har jeg ansvaret for modtagelsen af de ukrainske flygtninge. Det er oplagt, at Københavns Kommune ikke handler med virksomheder, som er aktive i Rusland.” Kan omfatte flere hundrede virksomhederHos Rockwool opponerer virksomheden i en meddelelse mod forslaget ved bl.a at skrive:”Kommuner må ikke forskelsbehandle i deres udbud. I den danske udbudslov og EU’s udbudsdirektiv er det et grundlæggende princip, at der skal være ligebehandling, gennemsigtighed og proportionalitet.  Hvis en kommune ønsker at forskelsbehandle, skal det være begrundet i et rent objektivt eller sagligt forhold. En boykot/udelukkelse fra at byde på opgaver for en kommune er ikke sagligt eller objektivt begrundet.”Rockwool mener, at en boykot ikke kun vil omfatte Rockwool, men ligeledes hundredvis af andre virksomheder, der er aktive i Rusland. Det har medvirket til, at Dansk Industri (DI), på vegne af danske virksomheder, har sendt et juridisk notat udarbejdet af advokathuset Gorrissen & Federspiel til de relevante kommunalbestyrelser. Notatets konklusion er, at der næppe er lovhjemmel til at indføre en sådan boykot overfor produkter fra virksomheder, som lovligt er aktive i Rusland, ligesom det vil være i strid med Grundloven. Det er regeringen der fører udenrigspolitik ikke kommunerne“Regering og Folketing har ikke besluttet at forbyde danske virksomheders aktiviteter i Rusland, såfremt virksomhederne overholder de sanktioner, som EU har besluttet. Rockwool overholder alle sanktioner, hvilket er bekræftet af Erhvervsstyrelsen,” skriver virksomheden.Man peger dermed på, at det er regeringen og Folketinget, som beslutter den danske udenrigspolitik – ikke den enkelte kommune. Hvis en kommune går enegang og vil boykotte virksomheder, sender det således et udenrigspolitisk signal, der er i modstrid med Danmarks politik./sho/

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply