Skip to main content

Der er for alvor fart på antallet af offentligt tilgængelige ladestandere på tværs af landet. Alene i første kvartal af 2023 er der blevet etableret 1.910 nye ladepunkter i Danmark, hvilket svarer til en stigning på 21 procent i forhold til sidste kvartal af 2022, oplyser Transportministeriet.

”Ladestandere er den bedste medicin mod rækkeviddeangst, og med udviklingen i antallet af offentligt tilgængelige ladepunkter kan elbilisterne roligt tage på langfart,” siger transportminister Thomas Danielsen (V).

En af de leverandører som har meldt sig ind på markedet, er Norlys. Virksomheden har nemlig vundet hele eller dele af udbud i 15 kommuner. Det oplyser virksomheden i en pressemeddelelse.

En af de interessante ting ved Norlys’ offentlige ladepunkter som måske kan trække markedsandele, er, at de drives som åbne netværk. Det vil sige, at ladepunkterne er tilgængelige for alle elbilister, også selvom de ikke er kunde hos Norlys.

Vil være blandt de ledende på markedet

Men ikke nok med, at virksomhedens ladepunkter er tilgængelige, man har også store ambitioner.

”Vi vil i Norlys være en af de ledende udbydere af ladeløsninger i Danmark, og er i fuld gang med at udbygge et landsdækkende ladenetværk. De mange aftaler med kommunerne er et vigtigt skridt i det arbejde,” siger Mads Brøgger, der er direktør i Norlys’ energiforretning.

Det er en interessant melding, for i et notat fra transportministeriet bliver virksomheden slet ikke nævnt blandt de store. Her skriver man bl.a. at de to dominerende leverandører over de seneste tre år har været Clever og E.ON med et samlet ejerskab på ca. 60 pct. af de offentligt tilgængelige ladepunkter i marts 2023. 

Grafikken viser bl.a., at Clever siden 2020 er gået stærkt frem og har vundet en del af E.ON`s markedsandel. 

Byboer skal kunne oplade tæt på bopælen

”Det er meget positivt, at vi ser stigning af offentlige ladepunkter. Det er en absolut nødvendighed, hvis vi skal i mål med de grønne ambitioner for transporten. Med flere offentlige tilgængelige ladepunkter sker en reduktion i rækkeviddeangsten, som stadig er stadig en faktor, der begrænser køb af elbiler” siger Mads Rørvig, adm. direktør for De Danske Bilimportører.

Aftalerne med de 15 kommuner betyder, at Norlys opstiller i alt 1.660 ladepunkter frem mod sommeren 2024 fordelt i hele landet.

Behovene for ladestandere er dog forskellige kommunerne i mellem, viser ministeriets notat.

”Kommunerne har meget forskellige behov, og derfor er det også godt at se, at de kaster sig over opgaven. På Frederiksberg handler det om at få offentlige ladepunkter, så dem, der bor i lejlighed, har et sted at lade. Fanø skal sørge for, at turisterne ikke løber tør. Og fra statens side skal vi sørge for, at der er lynladere langs hovedvejene,” siger transportminister Thomas Danielsen i forbindelse med notatets frigivelse.

Den virkelighed er Mads Rørvig med på, for de fleste danskere med bil bor i parcelhus, hvor mange nemt kan sætte sin egen ladestander op i garagen og dermed få fuld fleksibilitet. Dog er der i Danmark omtrent 730.000 danske familier med bil, der bor i enten etagebolig, rækkehus eller lignende, hvor muligheden for at opsætte egen ladestander er stærkt begrænset.

”Hvis vi ønsker at borgere med bil i byerne skal se elbilen som en mulighed, så er det essentielt at de ikke er begrænset i deres mulighed for at oplade bilen tæt på bopælen. Nogle har måske muligheden for at oplade på arbejdspladsen, men det ændrer ikke på at der også er et behov for lynladning tæt på.” siger Mads Rørvig

Her har Norlys vundet kommunale udbud

 • Allerød: 44 almindelige ladepunkter  
 • Greve: 56 almindelige ladepunkter 
 • Halsnæs: 32 almindelige ladepunkter og 8 lyn-ladepunkter
 • Hillerød: 20 almindelige ladepunkter
 • Holstebro: 190 almindelige ladepunkter og 12 lyn-ladepunkter
 • Horsens: 244 almindelige ladepunkter og 18 lyn-ladepunkter
 • Mariagerfjord: 80 almindelige ladepunkter og 6 lyn-ladepunkter
 • Middelfart: 94 almindelige ladepunkter og 10 lyn-ladepunkter
 • Norddjurs: 264 almindelige ladepunkter  
 • Silkeborg: 188 almindelige ladepunkter
 • Skive: 118 almindelige ladepunkter
 • Solrød: 68 almindelige ladepunkter og 6 lyn-ladepunkter
 • Tønder: 34 almindelige ladepunkter  
 • Vesthimmerland: 24 almindelige ladepunkter og 4 lyn-ladepunkter
 • Viborg: 140 almindelige ladepunkter  

Artiklen er rettet søndag d. 25. juni på basis af en meddelelse fra Norlys, da der desværre var en fejl i deres første opgørelse af antallet af ladepunkter. Det er derfor i alt 1.660 ladepunkter og ikke 1.890 som først oplyst.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply