De sociale tilbud vil i udgangspunktet ikke blive påvirket af en ny beskæftigelsesklausul, som Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune ellers har vedtaget mhp, at alle kommunens leverandører skal have personer med handicap ansat, hvis de er over en vis kontrakt størrelse.
Det er meldingen fra Socialborgmester Karina Vestergård Madsen (EL), efter at OPS-Indsigt har bragt et interview med direktøren for Landsorganisationen af Sociale tilbud (LOS) Mads Roke Clausen.
Her pegede han på flere udfordringer i beskæftigelsesklausulen, når han læste kommunens pressemeddelelse.
Mads Roke Clausen pegede bl.a. på en GDPR-hindring i forbindelse med klausulen, idet Kommunens leverandører som arbejdsgiver ikke må oplyse hvilke handicap deres medarbejdere har.
”Så hvordan vil man lige afgøre om leverandøren lever op til klausulen?”, sagde Mads Roke Clausen til OPS-Indsigt og inviterede sig selv til en kop kaffe hos borgmesteren, for bl.a. at få sagen belyst.
Primært fokus på at borgerens behov bliver dækket
Karina Vestergård Madsen fortæller til OPS-Indsigt, at hun er glad for, at LOS bakker op om intentionen med beskæftigelsesklausulen, men vil gerne præcisere beslutningen i forhold til det specialiserede socialområde.
”Jeg vil gerne opklare den misforståelse, at private og selvejende tilbud skulle blive ramt særligt hårdt. De sociale tilbud, som LOS repræsenterer, vil som udgangspunkt ikke blive særligt påvirket af den nye klausul, da enkeltstående socialfaglige køb, som for eksempel en plads på et botilbud, ikke er omfattet. Desuden er det meget få sådanne enkeltstående socialfaglige køb, som overstiger en værdi på fem mio. kroner,” siger hun til OPS-Indsigt.
Hun understreger dog, at Socialforvaltningen godt i dialogen om det enkelte køb kan stille et krav om ansættelse af medarbejdere med et handicap, hvis man vurderer, at det giver mening ift. fx leverandørens størrelse eller andre forhold.
”Men det primære fokus vil selvfølgelig være på, om leverandøren kan levere en ydelse, der opfylder borgerens behov,” siger hun med henvisning til en udtalelse fra Mads Roke Clausen.
Han påpegede nemlig i sin kommentar til beslutningen, at det altid er hensynet til serviceloven, der står først, når man vælger leverandør og ikke en klausul i en leverandørkontrakt.