Skip to main content

Siden 2020 har vi ifølge Danmarks Statistik fået over 20.000 flere ældre over 80 år. Det giver potentielt kommunerne et ekstra pres på plejehjemsefterspørgslen svarende til ca. 25 ekstra plejehjem. 

I denne uge blev en del af presset afhjulpet med smil, jazz-musik og rød løber, da Helsingørs Kommunes første friplejehjem på Esrumvej blev indviet med taler af blandt andet Helsingørs borgmester Benedikte Kiær.

Friplejehjemmet Esrumvej er designet af plejevirksomheden Attendo og ligger i det gamle Helsingør Hospital. Det bliver ligeledes Attendo, som kommer til at stå for driften med de kommunale takster på området som finansiering.Det er godt to og et halvt år siden, at Helsingørs borgmester Benedikte Kiær sammen med Attendos direktør Søren Andersen brækkede et panel af som symbol på, at man nu indledte ombygningen af en del af det tidligere Helsingør Hospital. 

Byggeriet er nu overstået og friplejehjemmet er taget i brug. Det har plads til 58 beboere fordelt på to etager i det gamle hospital. Esrumvej Friplejehjem vil med sin indvielse tilføre ældreområdet en efterspurgt kapacitet, og samtidig øge borgernes valgfrihed mellem offentlige og private tilbud. 

Der er tale om et nyt koncept for plejehjem med sansehave og terapirum med strand og solstråler, hvor ældre med f.eks. demens kan få stimuleret sanser, der vækker minder til live. Som andre plejehjem har det naturligvis træningsfaciliteter, et hyggeligt fællesområde, med café, og så ligger plejehjemmet offentlig transport.

Glæde over øget valgfrihed

Borgmester Benedikte Kiær (C) bød i sin tale friplejehjemmet velkommen og glædede sig over den øgede valgfrihed til kommunens borgere.

”Byrådet har vedtaget en vision om, at Helsingør Kommune skal være et attraktivt sted at bo, og her er det meget vigtigt, at det også gælder den ældre aldersgruppe. Det betyder også, at vi har behov for flere plejehjemspladser de kommende år, og derfor har vi virkelig behov for friplejehjemmet,” sagde Benedikte Kiær og fortsatte:

”Det er vigtigt med tilbud i hele kommunen, men det er også vigtigt med forskellige typer af tilbud, og vores palet bliver nu udvidet med et friplejehjem, der føjer sig til de kommunale og selvejende plejehjem. Jeg tror, det er rigtig godt med diversitet, og at man kan lære af hinanden. Og som borgmester i en by med en rig kulturarv glæder det mig, at hver etage er indrettet med fokus på nogle af vores historiske kendetegn.”

”Vi skal møde folk, hvor de er”

Den administrerende direktør i Attendo Danmark, Søren Andersen, lagde i sin tale vægt på en rørende samtale, han havde haft med en beboer, der udtalte, at da han ankom, havde han lyst til at dø, men så fandt han ud af, hvor søde folk var på plejehjemmet.

”Samtalen rummede essensen af, hvad vi skal kunne som plejehjem. Vi skal møde folk, hvor de er og dække deres behov. Ikke alle har de samme behov, for de har levet forskellige liv og er forskellige steder i livet, men fælles for dem er, at de har et behov for pleje – og et hjem. Da vi designede Esrumvej, var det målet at skabe et hjem frem for en institution,” sagde Søren Andersen.

Han understregede, at det at aflevere et familiemedlem på et plejehjem for mange pårørende faktisk kan være en livskrise, fordi man overgiver et ansvar for familiemedlemmet til nogle andre. Spørgsmålene til plejehjemmet kan derfor være meget forskellige. 

”Vi ved, at der kan være et enormt konfliktpotentiale, hvis ting ikke bliver taklet på en god måde, og det kan gøre det vanskeligt for medarbejderne. Derfor har vi stort fokus på netop konflikthåndtering, da frustrationer blandt pårørende går ud over medarbejdere. Det skaber netop behov for et tæt samarbejde med de pårørende – og så handler det om, at vi alle spreder de gode historier, så vi også i en fremtid med flere og flere ældre kan rekruttere dygtige medarbejdere,” understregede Søren Andersen.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply