Skip to main content

Plejevirksomheden Blæksprutten ApS har i flere år været meget uenig med Brønderslev Kommune om beregningen af timepriserne på hjemmepleje. Vi har på OPS-Indsigt fulgt den principielle strid mellem kommune og leverandør og efter Højesterets dom i november 2022 kunne man så forvente, at sagen nu var afklaret, men sådan er det ikke.(Bemærk at artiklen er tilført nye data på basis af en mail fra Brønderslev Kommune fredag)

For selvom Højesteret i november slog fast, at Brønderslev Kommune havde handlet ansvarspådragende og her pegede på, at der var klare fejl i Brønderslev Kommunes omkostningskalkulation, så har Blæksprutten opsagt kontrakten med Brønderslev Kommune om levering af hjemmepleje efter frit-valgs-ordningen.

Det handler fortsat om timeprisen.

”Jeg kan ikke betale en overenskomstmæssig løn til mine ansatte, for den pris Brønderslev vil give,” siger Vibeke Haaning til Nordjyske

Omfatter 25 pct af borgerne

Med opsigelsen af kontrakten melder Blæksprutten sig ind på listen over plejeleverandører, der trækker sig fra hjemmeplejeområdet med baggrund i timeprisen.

Lokalt betyder Blækspruttens opsigelse, at 300 borgere eller ca. 25 pct af hjemmeplejens brugere i Brønderslev Kommune til juni, når kontrakten ophører, skal overgå til kommunens leverandør, som er den eneste anden leverandør, der ifølge kommunens hjemmeside udfører pleje. 

For at opfylde lovens krav om, at der skal være mindst to leverandører at vælge i mellem, har kommunen den mulighed at overgå til en ordning med fritvalgsbeviser, eller bringe opgaven i udbud.

I Brønderslev Kommune fastholder borgmester Mikael Klitgaard (V), at kommunens beregnede pris på hjemmepleje er rigtig regnet ud.

”Jeg er ked af at Blæksprutten stopper, og vil gerne understrege, at jeg ikke har en finger at sætte på den pleje, de har leveret,” siger han.

Priserne er ikke steget tilstrækkeligt

Men hvordan ser prisudviklingen egentlig ud i Brønderslev Kommune.

Slår man op på kommunens hjemmeside kan man efter nogen søgen stykker nedenstående tabel sammen.

Af tabellen fremgår det, at priserne er steget mellem ca. 7 og 9 pct. fra 2022 til 2023, hvilket er en væsentlig større stigning end mellem 2021 og 2022, hvor Brønderslev Kommune i 2021 tabte til Blæksprutten i Landsretten, så hvad ønsker Blæksprutten sig egentlig?

”Vi har været til mange møder med Brønderslev Kommune om at få en samlet øget betaling på 8-10 procent for vores ydelser. Men det vil kommunen ikke være med til,” siger Vibeke Haaning.

Der er altså tale om at Blæksprutten ønsker sig et løft, der ligger højere end inflationen i 2022, som var på 7,7 pct., blandt andet fordi de priser Brønderslev Kommune har beregnet fra 2020 og frem, ikke  lever op til Blækspruttens forventninger.

Blæksprutten har onsdag orienteret medarbejderne om opsigelse af kontrakten og de tilbydes, at flytte med til virksomheden i Hjørring, da Blæksprutten ud over at være Frit-Valgs-Leverandør agter at forsætte som privat leverandør af pleje og rengøringsydelser i hele Nordjylland, enten for egen betaling eller, hvis der kommer en ordning med frit-valgs-beviser i Brønderslev Kommune.

OPS-Indsigt har kontaktet direktionen i Brønderslev Kommune, for at spørge ind til situationen og den fremtidige løsningsmodel (udbud eller frit-valgsbeviser), men det har ikke været muligt at få en kommentar inden deadline for udgivelse af denne artikel.EfterskriftBrønderslev Kommune er efter udgivelsen torsdag vendt tilbage fredag eftermiddag til OPS-Indsigt med en skriftlig kommentar.Her bekræfter velfærdsdirektør Henrik Aarup-Kristensen i en mail, at kommunen naturligvis har rettet de fejl, der blev påpeget i Højesterets dom, men at det ikke ændrer afregningstaksterne afgørende. 

“Fremadrettet skal vi til at operere med frit-valg beviser vedrørende personlig pleje, idet vi kun har den kommunale leverandør tilbage, ” skriver Henrik Aarup Kristensen.Kommunen er aktuelt i gang med at klarlægge, hvordan frit-valgsbeviserne skal administreres, her er udgangspunktet i følge kommunen, at frit-valgsbeviserne skal honoreres med samme takst, som under godkendelsesmodellen. 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply