Skip to main content

Topledelserne for en af de største indkøbssegmenter i den offentlige sektor var torsdag og fredag samlet i Aalborg til Kommunaløkonomisk Forum (KØF), men samarbejdet med leverandørerne fra den private sektor var stort set støvsuget bort fra programmet.

Det er interessant i perspektiv af, at kommunerne årligt indkøber for over 100 milliarder kroner ifølge Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, ligesom vi ved at mellem 30 – 40 pct af opgaverne på ældre- og socialområdet, der til sammen har en omsætning på lidt over 100 milliarder kroner varetages af ikke-kommunale virksomheder.

Det var ikke sådan at programmet på KØF kun var besat med kommunalfolk. For selvom man ikke havde inviteret leverandørleddet til at give sit besyv med på fremtidens velfærdsudfordringer, så havde man naturligvis inviteret toppen af indkøbskæden, nemlig Finansministeren, men han kunne desværre ikke være der fra starten af dagen. 

Da han ankom senere, var hans budskab til kommunerne ganske klart: ”De må selv finde ud af, hvordan de til sammen får sparet tre milliarder kroner på deres administration,” sagde Nikolaj Wammen ifølge NB-Økonomi til kommunerne.

En ganske interessant udmelding fra en minister, hvor væksten i statens administrationsudgifter ikke er nævnt med et ord i regeringsgrundlaget, og heller ikke et ord om nogen besparelse i staten på det punkt.

Selvforståelsen sat i glas og ramme

Inden Finansministeren nåede frem med sit forudsigelige budskab, havde deltagerne til gengæld lyttet til tre professorerne og en forskningsdirektør. De skød så at sige konferencen i gang ved at dissekere de komplekse problemer, som den kommunale sektor (og samfundet) står med i forhold til bl.a. økonomi og velfærd.

En af overskrifterne på et af programpunkterne, som var udtænkt og formuleret af KL, satte i den grad kommunernes selvforståelse i glas og ramme, grænsende til det selvhøjtidelige:

”Kommunerne som svaret på de komplekse problemer,” stod der ift til det indlæg, som professor ved Syddansk Universitet Ulrik Kjær skulle holde.

Selvforståelsen var så tyk, at professoren i sin indledning var nødt til at lave sjov med overskriften, og understrege at han ikke selv havde fundet på den overskrift

”I kan jo nok gætte, hvem der har skrevet den overskrift, men jeg vil altså formulere det sådan,” sagde han og satte et spørgsmålstegn bag ved, så der kom til at stå:

”Kommunerne som svaret på de komplekse problemer?”

Svaret på vores problemer ligger ikke kun i kommunen

Ulrik Kjær gav efterfølgende et meget humoristisk indlæg, hvor han jævnligt forsøgte at provokerer den kommunale ånd blandt deltagerne. Han sluttede af med at konkluderer, at hvis den offentlige sektor skal være svaret på de komplekse problemer, vi står med, kræver det hårde prioriteringer, ærlige forventningsafstemninger og modige politikere.

Bemærk her to ting. Han havde udvidet overskriften den kommunale sektor og bredt det ud til hele den offentlige sektor, men han glemte også lige, at få sagt, at hvis den offentlige sektor er svaret på de komplekse problemer, kræver det samarbejde med den private sektor.

Det sidste er interessant, for i hans KL-formulerede opdrag havde han ifølge programmet også opgaven med at besvare, hvordan man sikres det bedste samspil med bl.a. virksomheder, så vi får de mest værdifulde løsninger til gavn for borgerne. 

Det blev desværre aldrig helt tydeligt og det var ganske synd, for det var et af de få steder i programmet, hvor man kunne have gjort lidt mere ud af samarbejdet med den private sektor.

KØF 2022 blot et spejl af kommunerne

Fraværet af den private sektor som medspiller til løsningen af samfundets problemer på KØF bliver også bemærket på de sociale medier. 

Lars Lindskov Der er regionsrådsmedlem og byrådsmedlem i Roskilde Kommune skriver bl.a. på LinkedIn:

” Det er ananas i egen juice. Det offentlige ved bedst. Det er altså fattigt,..”Lars Lindskov peger i sit indlæg på, at tilgangen er den samme om det er socialdemokratiske eller borgerlige kommuner, der udtaler sig i den offentlige debat –  Kommunen ved bedst, samtidig efterlyser han indspark fra erhvervsorganisationer som Dansk Industri og Dansk Erhverv, som var helt usynlige i programmet og på den led medvirker til at underbygge den kommunale selvforståelse.

(Artiklen fortsætter efter kopi af opslag)

Der er næppe tvivl om, at deltagerne har haft nogle inspirerende dage, men det er bemærkelsesværdigt, at koblingen til erhvervslivet var så relativ usynlig. Ser man eksempelvis på, at da Dansk Erhverv holdt velfærds topmøde i 2022, så var der mindst fire kommunale talere og bidragsydere.

Men måske ligger den manglende invitation af erhvervslivet gemt i, noget af det professor Nina Smith sagde i hendes oplæg om Velfærdssamfundet til debat: ”Det I skal blive bedre til, er at lære af hinanden,” sagde hun til kommunerne.

Lidt frit fortolket, så antydede hun, at den enkelte kommune lukkede sig om sig selv. I det perspektiv bliver KØF i Aalborg 2023 blot et spejl af kommunerne.

Velfærdsproblemernes massive omfang taget i betragtning, kan ingen vel forestille sig løst af en sektors kompetencer og model af verden, men det indtryk kan man i et vist omfang godt sidde tilbage med efter KØF 2023.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply