Skip to main content

Lige op til jul meddelte Københavns kommune, at friplejeboligleverandørerne skal kompenseres på tilsvarende niveau som Københavns Kommunes egne for de stigende priser i 2022.

Det er usædvanligt, for i mange kommuner har det ifølge Dansk Erhverv, været stort set umuligt at blive kompenseret på lige fod med kommunernes egne leverandører.

Dette julesind i en svær tid kommer kun godt en uge efter, at den nye SVM-regering offentliggjorde sit regeringsgrundlag, hvor der bl.a. står, at man vil ”styrke samarbejdet mellem den offentlige og private sektor, hvor der sikres en større ligestilling og konkurrence mellem leverandører.”

Det er gået stærkt

Hos den selvejende plejeorganisation Fonden Marie-hjemmene er man tilfreds med at Københavns Kommune nu begynder at kompensere friplejeleverandørerne.

”Jeg ser det sådan, at man politisk har erkendt, at der skal kompenseres fair på tværs af de kommunale og ikke-kommunale plejehjem og det er vi naturligvis glade for,” siger Malene Størup, der er direktør for Fonden Mariehjemmene til OPS-Indsigt.

Hun fortæller, at det er gået rigtig stærkt efter, at beslutningen er blevet taget, hvor forvaltningen har kontakte de ikke-kommunale plejehjem med den glædelige nyhed, herunder Louise-Marie hjemmet i Brønshøj.

Kompensationen for de stigende priser er på 0,98 pct. og strømmer lige nu ud til 27 ikke-kommunale plejehjem. Københavns Kommune havde nemlig ifølge 2022 tal fra Sundhedsdatastyrelsen 24 selvejende plejehjem og tre friplejehjem. 

Næste skridt bør omfatte de øvrige

Malene Størup fortæller, at det er meget forskelligt, hvordan kommunerne håndterer kompensationen. ”I nogle kommuner har vi skulle slås rigtig meget for at få kompensationen, medens det i andre har været helt naturligt,” siger hun.

Det genkender markedschef for samfund og velfærd i Dansk Erhverv Troels Yde Toftdahl.

”Det næste skridt bliver, at kompensationen også kommer til at omfatte andre ikke-offentlige velfærdsleverandører, som har været presset i 2022, for eksempel på social-, skole- og dagtilbudsområdet,” siger han.

Hos Dansk Erhverv er man rigtig glad for, at Københavns Kommune har anerkendt, at de ikke-offentlige velfærdsleverandører skal behandles ligeværdigt.

”Kompensation på lige vilkår er nemlig et vigtigt første skridt for at skabe fair og lige vilkår for alle uanset virksomhedsform,” siger Troels Yde Toftdahl til OPS-Indsigt.

Det er ikke første gang, at Københavns Kommune er blandt de forreste, når det gælder samarbejdet med erhvervslivet i forbindelse med samfundskriser.  Den 13. marts 2020 var Københavns Kommune den første kommune som fremrykkede betalingerne til kommunens leverandører i forbindelse med den første corona-nedlukning.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply