Skip to main content

Når Odense Kommune skriver kontrakt med en virksomhed efter en udbudsrunde, indgår parterne ikke kun en aftale om levering af et bestemt produkt eller en ydelse. De kommunale kontrakter indeholder nemlig i følge NB-Beskæftigelse en social klausul, der forpligter virksomheden på at samarbejde med kommunen om at hjælpe ledige med særlige behov i arbejde hos den pågældende leverandør.De seneste få år har Odense Kommune kørt et pilotprojekt, der kombinerer klausulerne med nøje opfølgning og målrettet match mellem virksomheder og ledige, og det har vist sig at styrke området markant, skriver kommunen i en pressemeddelelse.I begyndelsen af september 2022 var i alt 78 nu tidligere ledige blevet ansat som følge af indsatsen. Resultatet er så godt, at Odense Byråd har vedtaget at gøre projektet permanent.

“Sociale klausuler har vist sig at være en effektiv nøgle til at højne inklusion og rummelighed i ansættelsesprocesser, og Odense Kommune har derfor i flere år arbejdet målrettet med vores sociale klausuler som en del af et forsøg på at styrke mangfoldigheden og bringe flere ledige odenseanere med særlige behov i arbejde,” siger borgmester i Odense Kommune Peter Rahbæk Juel om projektet. 

Borgmesteren fremhæver, at Odense som den eneste kommune i Danmark følger de sociale klausuler ekstra tæt. Af samme grund er kommunen også den eneste, der direkte kan måle effekten af en dedikeret indsats med håndhævelse af de sociale klausuler.

“Både opfølgning og håndhævelse sker i konstruktivt fællesskab med vores leverandører, og jeg er stolt af at se, hvordan de tager det sociale ansvar på sig. Det vidner om virksomheder med stort menneskeligt overskud. Og netop vores tætte samarbejde med virksomhederne er med til at gøre forskellen – det er det, der gør vores indsats anderledes end lignende indsatser i andre kommuner,” siger han.

Særligt udsat gruppe

De sociale klausuler omfatter en særligt udsat gruppe ledige, som ofte befinder sig allerlængst væk fra arbejdsmarkedet. Det drejer sig eksempelvis om mennesker i fleksjob og aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere.

“Virksomhederne i Odense er heldigvis meget interesserede i at tage et socialt ansvar. Nogle gange skal de bare have en hjælpende hånd i forhold til at få matchet deres behov for arbejdskraft med de ledige borgere og deres individuelle kompetencer og funktionsevne. Det kan vi hjælpe med, og derfor er samarbejdet omkring de sociale klausuler så frugtbart, at det nu gøres permanent, udtaler beskæftigelses- og socialrådmand i Odense Kommune Christoffer Lilleholt i pressemeddelelsen.Han glæder sig samtidig over pilotprojektets mange vindere:”Både borgerne, der kommer i job, virksomhederne, der får nogle ofte meget dedikerede medarbejdere, og de offentlige pengekasser har en gevinst. For borgere, der befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet, kan brugen af de sociale klausuler være en kærkommen mulighed for at finde fodfæste på jobmarkedet,” siger han.Om sociale beskæftigelsesklausuler i Odense Kommune 

  • En særlig indsats med en målrettet opfølgningsproces omkring Odense Kommunes sociale klausuler har kørt som pilotprojekt i fire år fra den 1. januar 2019 til 31. december 2022. 
  • I det fireårige pilotprojekt er der budgetteret med en gevinst på 6 millioner kroner, og per 31. august 2022 er de første 4 millioner kroner indfriet. Projektets samlede gevinst er stadigt stigende. 
  • På et byrådsmøde den 16. november 2022 besluttede Odense Byråd at gøre indsatsen permanent.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply