Skip to main content

Et byggeri af et friplejehjem og et seniorboligfællesskab med en samlet bebyggelse på 27.300 kvadratmeter i Slagelse Kommune, som lige nu opføres af OK-fonden og pensionsselskabet PFA, har fået byrådsmedlem Helle Dalsgaard (SF) til at rejse en debat om A- og B-hold. Det fremgår af et debatindlæg i Sjællandske.

Debatten om A- og B-hold er på ingen måde ny, når man debatterer friplejehjem, men det interessante er her, at Helle Dalsgaard griber fat i, at ikke alle borgere i Slagelse har frit valg i forhold til det nye friplejehjem, selv om de måtte være visiteret til en plejebolig af kommunen.

”Allerede nu forlyder det, at der er visse grupper, de (OK-Fonden – redaktionen.) ikke mener at have kapacitet til at modtage. Konsekvensen er, at ikke alle Slagelseborgere kan blive indskrevet. Det kommer til at betyde, at kommunens øvrige plejehjem skal kunne rumme de borgere samtidig med, at der ikke er valg for alle borgere til et friplejehjem,” skriver Helle Dalsgaard.

Hun peger altså på, at nogen borgere er mere lige end andre og kan få lettere adgang til det nye friplejehjem og dermed sender de eksempelvis mere plejekrævende borgere retur til kommunen.

Anvisningsretten udløser ofte debat

OK-fondens administrerende direktør Ulrik Ahrendt-Jensen afviser i et modsvar, at der skulle være tale om, at ikke alle kan få en plads på det kommende friplejehjem.

”Alle, som er visiteret til en almindelig plejehjemsplads, kan ønske OK-Fondens friplejehjem og får ja, hvis der er en ledig bolig. Og det koster det samme som på et tilsvarende kommunalt plejehjem, både for beboeren og for Slagelse Kommune,” skriver Ulrik Ahrendt-Jensen.

Det skal her bemærkes, at et friplejehjem har ret til selv at anvise boligerne til de borgere, man mener passer bedst til den ledige plads. Det har i flere kommuner givet en del lokal debat, fordi kommunerne normalt har denne anvisningsret og modstanderne af friplejehjem har derfor ofte hævdet, at friplejeoperatører herved får mulighed for at skumme fløden og øge grundlaget for et A og B-hold.

Men den usikkerhed kan man aftale sig ud af, så sent som for en uge siden kunne vi her på OPS-indsigt bringe en historie om et kommende friplejehjem i Vallensbæk, hvor kommunen og friplejeoperatøren har indgået en hensigtserklæring, der netop prioriterer kommunens borgere.

PFA-medlemmer har fortrinsret

Men kan der være andre grunde til, at Helle Dalsgaard rejser debatten om at nogen borgere skulle have fortrinsret til det nye friplejehjem frem for andre?

Hele humlen kan god ligge begravet i, at PFA som er pensionsselskab for godt 1.3 millioner danskere på deres hjemmeside skriver; ”Som kunde i PFA har du og dine nære fortrinsret til PFA`s friplejehjem.”

OPS-Indsigt har tidligere været i dialog med PFA om netop denne særlige fortrinsret.

”Alle har adgang til PFA’s friplejehjem, men som et ekstra værditilbud har PFA’s 1,3 mio kunder og deres mange pårørende fortrinsret,” svarede Jesper Brask Fischer, der er programchef i PFA, da OPS-Indsigt henvendte sig i foråret 2022.

En sundhedsøkonom ser det ikke som noget odiøst, at PFA`s kunder har en fortrinsret til det nye friplejehjem. Alligevel hejste han i foråret et advarselsflag.

”Man kan som samfund godt stille spørgsmålet, om man ønsker økonomisk at bakke op om en struktur, hvor et privat pensionsselskabs egne kunder kommer i første række,” sagde Jakob Kjellberg, sundhedsprofessor ved VIVE til Finans.

Inviterer til dialog om misforståelserne

Hvorvidt det er PFA´s fortrinsret, der spørger hos det lokale byrådsmedlem i Slagelse Kommune, er uafklaret, men fra OK-fondens side er man ikke i tvivl.

Her inviterer man til dialog for at få ryddet eventuelle misforståelser af vejen.

”Vi vil i begyndelsen af det nye år, sammen med Slagelse Kommune, tage initiativ til et borgermøde om det kommende friplejehjem – ligesom vi rigtig gerne tager imod en indbydelse til at få foretræde i Seniorudvalget, så vi kan få talt om eventuelle misforståelser,” skriver den administrerende direktør.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply