Skip to main content

Det skabte en del opmærksomhed tidligere på ugen, da det blev offentliggjort, at biogasselskabet Nature Energy var blevet opkøbt af olieselskabet Shell for 14,3 milliarder kroner.Fem år tidligere blev selskabet solgt af en ejerkreds, der bestod af de otte kommuner på Fyn i fællesskab: Odense, Nyborg, Kerteminde, Faaborg-Midtfyn, Middelfart, Nyborg, Svendborg og Assens. Dengang var salgsprisen på én milliard kroner.Den store forskel på salgsprisen efter en relativ kort årrække har fået Fyns Amts Avis til at stille det uundgåelige spørgsmål: Er kommunerne og dermed skatteborgerne gået glip af en guldgrube, der kunne have fyldt godt op i kommunekasserne?Til det svarer to kommunalpolitikere klart nej. Begge havde nøgleroller ved salget i december 2017:

“Det var det rigtige valg i sin tid. Salgsprisen blev sat til 1,2 milliarder krone, og Nature Energy var et helt andet sted end i dag. Det kan slet ikke sammenlignes,” siger Jens Otto Dalhøj til Fyns Amts Avis. Han var dengang bestyrelsesformand for Nature Energy og medlem af kommunalbestyrelsen i Nordfyns Kommune for Liberal Alliance.

Heller ikke Assens borgmester, Søren Steen Andersen (V), mener, at der var andet at gøre på daværende tidspunkt:”Det var rigtigt godt, at vi solgte, for vi kommuner var ikke de rigtige til at eje det. Der kom fremmed kapital ind, og det ville vi aldrig kunne have tilvejebragt. Det ville have belastet vores budgetter til veje og skoler,” siger Søren Steen Andersen til Fyns Amts Avis.Borgmester: Ingen grund til at fortryde

Salget indbragte de fynske ejerkommuner cirka 335 millioner kroner til deling – med det største beløb til Odense Kommune på 85 millioner kroner. Og det kunne ikke være anderledes, siger Søren Steen Andersen:”Der er ingen grund til at fortryde, at vi solgte, for kommunerne ville aldrig kunne have givet Nature Energy den værdi, som det har i dag. Det er en fejl, hvis man bilder sig ind, at kommunerne er gået glip af 13 milliarder,” siger han til Fyns Amts Avis.FaktaNature Energy blev etableret som Biogas Fyn i 1979. Selskabet har i dag 13 biogasanlæg placeret rundt omkring i Danmark samt ejer og driver et anlæg i Holland, og omkring 30 nye anlæg er på vej i Europa og Nordamerika.Anlæggene producerer biogas, som eksempelvis kan opvarme huse, ved at afbrænde biomasse, som består af affald fra landbrug, industri og husholdninger.Kilder: Nature Energy og Fyns Amts Avis.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply