Skip to main content

”Hvis jeg fik medicin på en recept, ville de jo ikke tage den fra os. For os er motionen vores medicin. Hvis de tager den fra os, er det som at tage medicinen fra os, siger Dorthe Nakskov Ilsfort til TV2Øst.

Hun er kronisk patient og lider af Parkinson, og tilsvarende mange andre med kroniske sygdomme som gigt og sklerose, får hun vederlagsfri fysioterapi hos en fysioterapeut. 

Hendes og andres behandling bliver forventeligt sat på pause, fordi kassen er tom. Den pulje penge som er afsat, er ganske enkelt opbrugt her mod slutningen af året. 

Interesseorganisationen Danske Fysioterapeuter er ifølge dem selv, forpligtet til at overholde den økonomiske rammeaftale med det offentlige, og derfor beder organisationen nu deres medlemmer de privat praktiserende fysioterapeuter stoppe behandlingerne. Det fremgår af dokumenter, som TV2Øst har adgang til.

Casen er interessant, fordi vederlags fysioterapi er en af behandlingsystemets hybridordninger, hvor den praktiserende behandler er forankret i den private sektor med egen virksomhed (via ydrenumre), men samtidig er på en styret overenskomst med det offentlige. Det gælder eksempelvis også de praktiserende læger.

Flere patienter til samme pulje penge

Hvis de privatpraktiserende fysioterapeuter fortsætter med at behandle deres patienter som hidtil og fakturerer det offentlige, vil de overskride den økonomiske ramme med 3,7 procent. Det vil betyde, at puljen vil blive tilsvarende lavere i 2023, og at der ville værre færre penge næste år til at finansiere vederlagsfri fysioterapi for kronisk syge og der er risiko for, at man ville bevæge sig ind i en ond spiral uden ende.

Marjanne den Hollander fra Næstved er en af de fysioterapeuter, som må sige nej til at yde gratis behandling til kronisk syge fra 1. december. Hun er samtidig næstformand for samarbejdsudvalget for fysioterapi i Region Sjælland.

Ifølge hende er forklaringen på, at puljen næsten er opbrugt, at der er kommet flere patienter.

”Vi har kun den samme pulje penge, men skal behandle mange flere patienter. Derfor er det penge, der er afsat til et helt år, også brugt hurtigere,” Marjanne den Hollander.

Vederlagsfri Fysioterapi er ifølge Danmarks Statistik steget fra 63.000 borgere til godt 77.000 borgere på syv år (2014-2020) eller en stigning på ca. 22 pct.

  Frit valg

Ifølge Sundhedsstyrelsens vejledning fra 2021 er det den praktiserende læger der henviser borgeren til vederlagsfri fysioterapi, hvorefter borgeren frit kan vælge mellem at modtage fysioterapien hos en privatpraktiserende fysioterapeut, eller et kommunalt tilbud om vederlagsfri fysioterapi som bopælskommunen har etableret 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply