Skip to main content

Trods massivt mediefokus på borgerens frie valg, anført af partierne i blå blok, så kender mindst 40 pct af de kommende ældre mellem 60 og 69 år ikke til frit-valgs-ordningerne i ældreplejen. Det fremgår af en ny undersøgelse foretaget af analysevirksomheden Norstat for Dansk Erhverv.

”Det er ikke godt nok, når mellem 40 og 60. pct af fremtidens ældre ikke kender til muligheden for frit valg. Det underminerer de ældres rettigheder til selv at bestemme,” siger politisk konsulent i Dansk Erhverv Anders Nyberg Olesen til OPS-Indsigt.

Værst ser det ud i forhold til frit-valg af plejehjem. Her har hele 58 pct oplyst, at de ikke kender til ordningen. Særligt mænd har et dårligere kendskab til fritvalgsordningen på både hjemmepleje og plejehjem fremgår det af undersøgelsen.

Undersøgelsen er interessant, fordi tal fra Danmarks Statistik viser, at ca. 440.000 af de 520.000 i alderen 60 – 69, som vi har i dag, vil være 70 år eller derover i 2030. På det tidspunkt vil Danmark have over en million ældre på over 70 år. Samtidig forventes arbejdsstyrken at falde med 0,3 pct. Den store stigning i antallet af ældre og faldet i arbejdsstyrken vil lægge et endnu større forventningspres på ældreplejen.

Otte ud af ti mener frit valg er vigtigt

Det kendskab fremtidens ældre har til frit-valg af hjemmepleje er ganske vist steget 8 pct., siden 2020, men selvom det stiger, er den store andel blandt fremtidens ældre, som ikke kender til det frie valg bemærkelsesværdig.

For det første er frit valg af hjemmepleje og plejehjem, ordninger der har eksisteret i mere end 20 år, hvor kommunerne har haft en oplysningspligt. Dernæst mener otte ud af ti, at det frie valg er vigtigt på begge områder (se figur.) Det er en stigning på syv procentpoint siden 2020 på hjemmehjælpsområdet, hvor man senest foretog undersøgelsen.

 

Fremtidens ældre er villige til at betale

Retten til selv at bestemme, hvor man som ældre skal bo eller, hvorfra hjælpen skal komme, ligger med andre ord fremtidens ældre på sinde.

Det er interessant, for ny forskning viser nemlig, at fremtidens modtagere af for eksempel hjemmehjælp vil være villige til at købe privat hjemmepleje. Det fremgår af en artikel i Social Science & Medicine.

Her peger Anna Amilon, som er seniorforsker ved VIVE på, at når man spørger fremtidens ældre i alderen 54 – 64, er der en tæt sammenhæng mellem betalingsevne og betalingsvilje. Viljen til at vælge selv at betale for plejen, ser nemlig ud til i høj grad at hænger sammen med tillid. Det vil sige, tror man på, at det offentlige velfærdssystem til den tid kan levere den pleje og omsorg, man har behov for, ja så vil man vælge det offentlige spor, herunder de gratis frit-valgs-ordninger.Men forskningen viser samtidig, at fremtidige brugere af velfærd er villige til at betale en pleje og omsorg, der er bedre end det som kan leveres via det offentlige, herunder frit-valgs-ordningerne, hvis tilliden til det offentlige er lav.

Det er interessant for Dansk Erhverv har tidligere afdækket, at kun 13 pct. af fremtidens ældre ville vælge et kommunalt plejehjem.

 

Bekymret for et A og B-hold

Hos Dansk Erhverv er Anders Nyberg Olesen bekymret for, at det manglende kendskab til det frie valg kan føre til at vi skaber et A og et B hold. Særligt når man ser på, at otte ud af ti mener, at det frie valg er vigtigt.

Anna Amilion har tilsvarende betragtninger, for hendes forskning viser, at vi kan forvente et voksende marked for privat hjemmehjælp blandt særligt de mere velstillede, som vil betale for det de ikke kan få i det offentlige.

”Får vi et voksende privat marked for dem, der er i stand til at betale, vil det føre til stigende uligheder blandt ældre. Og stiger uligheden i de ydelser, ældre får, vil det yderligere underminere borgernes tillid og støtte til velfærdsstaten,” siger Anna Amilon.Anders Nyberg Olesen mener derfor, at det er væsentligt, at vi får grebet udfordringen rigtigt an, så man undgår et A og et B hold. ”Fremtidens ældre er ikke ens, men har derimod mange forskellige behov og ønsker til deres hverdag. Netop derfor er det altafgørende, at ældre har kendskab til den valgfrihed vi allerede har. Om de ældre vælger en kommunal- eller en ikke-offentlig leverandør, er sådan set underordnet, det handler om, at borgeren får det rette tilbud og den bedste kvalitet” siger Anders Nyberg Olesen.

Han peger på, at man i Dansk Erhverv har forslået en uvildig ældrevejleder, som kan informere om relevante ydelser. På den måde kan de ældre selv vælge, hvad der passer dem bedst.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply