Skip to main content

Beskæftigelsen ville øges med 16.000 personer, hvis tilbagetrækningsalderen i det offentlige var på samme niveau som i det private. 

Medarbejderne i den offentlige sektor trækker sig nemlig i gennemsnit 1 år og 4 måneder tidligere fra arbejdsmarkedet end deres kollegaer i den private sektor og gabet er stigende. I perioden 2010-2014 var forskellen kun 6-7 måneder. Tallene viser med andre ord, at de ansatte i det private i højere grad formår at følge med den stigende pensionsalder, det fremgår af en ny analyse fra brancheorganisationen Forsikring & Pension.

”Det er jo helt vildt, at vi på den ene side står med en massiv udfordring i form af mangel på fx social- og sundhedsassistenter og sygeplejeuddannede. Og på den anden side så formår vi tydeligvis ikke at fastholde de erfarne medarbejdere i job inden for netop de områder,” siger administrerende direktør Kent Damsgaard i en kommentar.

Analysen er interessant fordi vi med rekordmange danskere i job og en lav ledighed tydeligt mærker manglen på dygtige hænder og hoveder hos både private og offentlige arbejdspladser over hele landet. 

Analysen peger altså på et betragteligt potentiale for at få besat nogle af de mange ledige stillinger.

Halvdelen af alle jobopslag mislykkedes

Rekrutteringsudfordringerne er særligt markante inden for ældre- og sundhedsområdet, hvor antallet af ubesatte stillinger gentagende gange hen over sommeren har været eksponeret i medierne. Tal fra Danske Regioner viser ifølge TV2, at knap halvdelen af alle forsøg på at besætte en sygeplejerskestilling på landets sygehuse har været forgæves fra september 2021 til februar 2022. 

På Sygehus Sønderjylland manglede der i juli otte sygeplejersker, selvom der lige var blevet ansat ni. Man når altså reelt aldrig at få lukket hullet. Værst står det til i Region Sjælland. Her er den forgæves rekrutteringsrate i perioden på hele 64 procent.

”Jeg er bekymret for, hvordan vi skal drive sygehuset, hvis det fortsætter på den måde,” siger Gitte Fangel, der er sygeplejefaglig chef og vicedirektør på Holbæk Sygehus.

Et bekymrende fremtidsperspektiv

Ser vi på den demografiske vejrudsigt der varsler 160.000 flere ældre over 80 år i 2030, hvor vi ud fra det nuværende forbrug af sundhedsydelser ved, at netop denne gruppe vil have behov for sundhedsfaglige ydelser, giver det et bekymrende perspektiv. Tilbagetrækningsalderen for sundhedspersonale er nemlig markant laverer. Her trækker medarbejderne sig i gennemsnit et helt år tidligere end personer der er ansat i fx offentlig administration, fremgår det af analysen.

”Det er godt nok bekymrende, at vi for så stor en gruppe af medarbejdere i det offentlige kan se, at man trækker sig systematisk tidligere end resten af arbejdsmarkedet. Det viser med al tydelighed, at der er et kæmpe potentiale, hvis man bliver bedre til at fastholde fx erfarne sygeplejersker og social- og sundhedsmedarbejdere længere i jobbet,” siger adm. direktør Kent Damsgaard.

Han peger samtidig på, at når vi i de kommende år skal have fundet holdbare løsninger for at sikre velfærden, så er der god grund til, at både politikere og offentlige ledere sætter skarpt på, hvordan man kan fastholde de erfarne offentlige medarbejdere.

Læs hele analysen her

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply