Skip to main content

For tredje gang på to år forsøger regionerne at finde ud af hvem der skal flyve lægehelikopterne i Danmark, når den eksisterende kontrakt udløber. 

Regionernes milliard udbud af de fire akuthelikoptere er den uendelige historie om et udbud, der aldrig har villet lykkedes, så meget turbulens har der været om sagen.

Først var der vanskeligheder med at få tilbudsgivere, herefter er man endt i Klagenævnet for Udbud for at have afvist en tilbudsgiver og endelig har en luftfartsinspektør antydet, at udbuddet var skræddersyet, for nu blot at nævne nogle af udfordringerne for Region Midtjylland, som har stået for dette udbud.

Denne gang er fire kandidater blevet prækvalificerede, oplyser sekretariatet for Den Landsdækkende Akutlægehelikopterordning, til TV2 ØST.

Prækvalificeret involveret i kartelsag

Med fire prækvalificerede er man kommet meget længere ned første gang i efteråret 2020. Her måtte udbudsrunden gå om, netop fordi kun Norsk Luftambulanse, som har opgaven i dag, blev fundet egnet til at byde på opgaven. 

”De tre af de prækvalificerede kandidater var med sidst, og så er der kommet én til, som lever op til prækvalifikationskravene,” siger Troels Martin Hansen, der er cheflæge i Den Landsdækkende Akutlægehelikopterordning med henvisning til det italienske selskab Elifriulia.

De fire selskaber har nu indtil den 2. september 2022 til at komme med deres bud på at løse opgaven.

Samtidig går regionerne i gang med at indhente dokumentation for oplysningerne angivet i selskabernes prækvalificeringer.

Her er der særligt et forhold hos italienske Elifriulia, der har særlig opmærksomhed. Her fremgår det nemlig andet, at selskabet tidligere har været involveret i sager om konkurrencefordrejning i Italien. Selskabet oplyser dog samtidig, at der er rettet op på forholdene.

Troels Martin Hansen oplyser, at man nu går i gang med at indhente dokumentation for oplysningerne angivet i selskabet ansøgning

”For vi kan ikke have et firma til at flyve akutlægehelikopter, som ikke lever op til love og regler,” siger han.

Har skiftet juridisk rådgiver

Det er meget tydeligt, at man i regionerne ikke ønsker sig flere bump på vejen i denne sag. Senest har vi på OPS-Indsigt skrevet om, at man i december 2021 havde afgjort, at det fremover er franske SAF Helicopteres, som skulle flyve akutlægehelikopter i Danmark til en pris der var 17 millioner kroner billigere end den nuværende leverandør.

Men herefter klagede Norsk Luftambulanse til Klagenævnet for Udbud, hvilket fik regionerne til at lade udbuddet gå om endnu engang. 

Samtidig oplyses det fra regionerne, at man har skiftet juridisk rådgiver og har hyret Kammeradvokaten til at gennemgå hele udbudsmaterialet.

”De har gennemgået hele materialet, så kompleksiteten nu er blevet mindre – hvor vi tidligere bad om bud på helikoptere af forskellig størrelse, har vi nu bedt om tilbud på to store og to små helikoptere,” siger Troels Martin Hansen.

Tildelingen af akutlægehelikopter-kontrakten sker ifølge udbudsmaterialet på baggrund af kvalitet, driftssikkerhed og økonomi, vægtet med henholdsvis 40, 30 og 30 procent.

Ved sidste udbud blev akutlægeordningen kritiseret for den måde, hvor der blev givet point for evalueringen af kvalitet og driftssikkerhed. Her har man nu valgt at foretage flere justeringer i den måde, der gives point på.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply