Skip to main content

Antallet af konkurser i april er væsentligt højere end samme måned sidste år. Her gik 731 danske virksomheder konkurs mod 593 i 2021. Der er hermed tale om en solid stigning i konkurstallet på 23,3 procent. Det oplyser analyse- og datavirksomheden Experian.

Udviklingen sker sideløbende med at fristen for tilbagebetaling af momslån og A-skattelån under corona forfaldt 1. april, og knap 45.000 virksomheder nu skal betale knap 22 mia. tilbage til den danske stat, men det er ikke så slemt som man havde frygtet.

”Vi frygtede, at et større antal virksomheder ville bukke under i april, fordi de ikke kunne betale deres coronalån tilbage. Det er glædeligt, at konkurstallet ikke er højere, men det kan hurtigt gå den anden vej”, siger Bo Rasmussen, direktør hos Experian

Når konkurserne ikke rammer så slemt rent samfundsøkonomisk, handler det om at en god del skyldes den såkaldte IVS-pukkel, som er et resultat af, at IVS-ordningen blev afskaffet tilbage i oktober 2021. I april udgør IVS’erne hele 45 procent af konkurserne. Der er således fortsat en pukkel af overvejende tekniske konkurser, som spiller ind på det samlede antal, men det forventes at aftage, samtidig med at corona-konkurserne vil stige.

Men mange virksomheder kæmper lige nu med økonomien grundet prisstigninger og inflation, ”så vi skal sandsynligvis ind i sensommeren, før corona-konkurserne for alvor bliver synlige i konkursstatistikkerne,” siger Bo Rasmussen

Det er værd at bemærke, at antallet af konkurser i april 2022 er faldet i forhold til marts 2022, hvor 971 virksomheder drejede nøglen om. Antallet af konkurser generelt ligger dog fortsat på et højere leje end i 2021.

Servicefag står for skud

Det er hotel- og restaurationsbranchen, der oplever flest konkurser relativt til antallet af virksomheder. Det seneste år er 442 virksomheder i branchen gået konkurs.

”Restauranterne blev hårdt ramt af nedlukningerne, og nu rammer en ny udfordring. De stigende priser på alt fra pasta til benzin betyder sandsynligvis, at færre danskere vil bruge deres penge på restaurant- og hotelbesøg. Det er dårligt nyt for hotel- og restaurationsbranchen, der stadig kæmper for at komme tilbage efter corona,” siger Bo Rasmussen.

Han peger desuden på, at finansvirksomhederne bør gøre en indsats for at yde ansvarlig långivning, når virksomhederne kommer til at konvertere hjælpepakkerne til traditionelle banklån i løbet af de næste måneder.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply