Skip to main content

Brugte gravemaskiner, damptromler, lastbiler, dumpere, frontlæssere, trailere til tungt udstyr og gummi-geds-materiel fra den danske byggeindustri sendes nu til Ukraine for at hjælpe med oprydningsarbejdet efter den russiske invasion.

Det er et fifty-fifty partnerskab mellem Staten, Dansk Industri og en række private fonde, der har skaffet 40 millioner kroner, så man i første omgang kan sende 35 entreprenørmaskiner afsted.

Skal vinde krigen mod ødelæggelse

Gaderne i Ukraine ligner nemlig ikke en helt almindelige gader efter Ruslands invasion af landet, og der er et kæmpe behov for oprydning og genopbygning for at gøre de berørte områder anvendelige til beboelse igen, derfor har den ukrainske regering efterspurgt en række maskiner. 

Og der bliver behov for de 35 maskiner. Mindst 23.000 kilometer vej er ødelagt eller svært ramponeret vurdere den ukrainske ambassadør. Det svarer ifølge Miljøstyrelsen og Danmarks Statistik til lige omkring en tredjedel af alle offentlige danske veje. Nu er Ukraine omkring 13 gange større end Danmark, så det fylder naturligvis mindre, men det giver alligevel et perspektiv på krigens ødelæggelser.

Hertil kommer, at man skønsmæssigt vurderer, at 32 millioner kvadratmeter boligareal er ødelagt, hvilket svare til ca.10 procent af den danske boligmasse. (2017 tal – KL)

”Vi er meget taknemlige for den støtte Danmark yde i denne sammenhæng. De donerede maskiner og biler vil med det samme blive anvendt i krigen mod ødelæggelser, affald og beskadigede veje, som er en krig Ukraine også skal vinde,” lyder det fra den ukrainske ambassadør Mykhailo Vydoinyk i en pressemeddelelse.

Et effektivt samarbejde med ministeriet

”I DI har vi sammen med vores medlemmer arbejdet målrettet på at hjælpe, hvor vi kan. Maskinerne her er blot et eksempel, og vi vil forsat gøre alt, hvad vi kan i samarbejde med myndigheder og nødhjælpsorganisationer for at hjælpe det ukrainske folk,” siger Adm. direktør i Dansk Industri Lars Sandahl Sørensen i en pressemeddelelse.

Et af medlemmerne er virksomheden ARKIL, der er én af Danmarks største entreprenørvirksomheder med godt 2000 ansatte og som udfører alsidige opgaver for blandt andet Vejdirektoratet og BaneDanmark. Her er man stolt over det samarbejde, der er kommet i gang.

“Jeg er på både mine egne og branchens vegne glad og stolt over, at vi på rekordtid, og i et meget effektivt samarbejde med Erhvervsministeriet, har kunnet bidrage med at få denne væsentlige donationen fra Danmark til Ukraine realiseret,” siger Bestyrelsesformand Jesper Arkil.

Han håber, at endnu flere virksomheder vil byde sig til ved yderligere behov.

Tak til virksomhederne

Erhvervsminister Simon Kollerup god tilfreds med samarbejdet i en situation, hvor Danmark som nation gør alt, hvad der er muligt for at hjælpe.

”Jeg er stolt over, at danske fonde sammen med staten har bidraget til denne humanitære donation, der skal hjælpe med at genopbygge Ukraine igen, og jeg vil samtidig også gerne takke DI og de involverede virksomheder for et godt samarbejde om donationen,” siger Simon Kollerup.

Erhvervsministeriet vil i samarbejde med DI og de involverede fonde i den kommende tid fortsætte arbejdet med at donere entreprenørmaskiner til den ukrainske regering. 

Der er i alt afsat en ramme på 40 mio. kr. til finansiering af indkøb og donation af entreprenørmaskiner til Ukraine, hvoraf staten betaler 20 mio. kr. og hvor blandt andet Novo Nordisk Fonden, Poul Due Jensens Fond og Lego Fonden betaler 5 millioner kroner hver.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply