Skip to main content

Af Morten Jung, markedschef i Dansk Erhverv

CO-PI vil blive overøst med kærlighed, ikke mindst fra de partier, der har stået fadder til den aftale, der danner rammen for Offentlig-Privat Innovation.Der er ingen tvivl om at der behov for nye kræfter, der kan bidrage til udvikling af nye løsninger på de udfordringer, vi som samfund står over for. Vi bliver flere ældre og færre i den arbejdsduelige alder. Vi bliver også flere kronikere og har brug for nye teknologier til håndtering af de sygdomme der i særlig grad belaster vores sundhedssystem, og vi skal også passe på klimaet og sætte turbo på den grønne omstilling. Der er mange og store udfordringer, men erfaringerne fra tiden med corona har vist os, at svarene på de store og komplicerede spørgsmål findes i samarbejdet mellem det offentlige og det private. Det er de gode erfaringer, vi som samfund skal fastholde og bygge videre på. 

Lad os sætte handling bag ordene og se konkrete resultater med den nye enhed

Derfor er det yderst positivt, at der med etableringen af CO-PI er politisk vilje og opbakning til at fremme det gode offentlige-private samarbejde. Vi er ikke et land beriget med mange råstoffer, men vi har viden og evnen til at samarbejde på tværs af sektorer. Vi ser muligheder i vores udfordringer. Mulighederne skal vi forfølge og sammen finde løsningerne på. Løsninger, der formentlig også har eksportpotentiale. For vi er ikke det eneste land, der står med store spørgsmål i forhold til fremtidens udfordringer, men gør vi det rigtigt, er vi det eneste land, der kan levere svarene.

Med CO-PI har vi alle muligheder for at skabe markeder for nye løsninger, der både imødekommer et behov herhjemme, men hvor løsningerne også vil være genstand for international efterspørgsel.

Der er ingen tvivl om, at mange virksomheder hver eneste dag knokler for at skabe nye velfærdsteknologier, opbygge ny viden og forskning, udvikle klimavenlige løsninger på store problemer, og mange små og mellemstore virksomheder arbejder som ildsjæle på at finde guldruten mod f. eks den grønne omstilling. 

Det er de virksomheder, vi skal have i spil, og evner vi det, er grundlaget skabt for tilblivelsen af nye markeder med innovative ydelser og produkter med eksportpotentiale. En eksport, der skaber indtægter til Danmark – indtægter til brug for finansieringen af vores velfærdssamfund. 

Lad os bygge broer og finde løsninger til gavn for hele Danmark

Fra Dansk Erhvervs side af bordet håber vi på, at fokus i CO-PI bliver, hvordan vi sammen kan styrke dansk konkurrenceevne. Konkurrencen er global, ikke hjemlig. CO-PI har et stort potentiale til at blive bindeleddet mellem det offentlige og det private. Det bindeled, som Danmark har brug for. 

Hvert eneste år køber det offentlige ind for knap 380 milliarder kroner, svarende til 17 storebæltsbroer. Et gigantisk beløb, der både kan flytte og skabe nye markeder. 

Vi både kan og vil skabe nye markeder, hvis vi i regi af CO-PI samler og spreder viden om nye løsninger, så løsningerne i højere grad bliver efterspurgt og får storskala. Måske der gemmer sig et nyt eksporteventyr i samarbejdet mellem en kommune og en lokal virksomhed?

Vi skal udbyde flere opgaver, og tilbuddene skal være præget af kreative løsninger, der løser udbyders udfordringer på nye innovative og effektive måder. 

Vi skal også hente inspiration fra udlandet. Ideer opstår mange steder, og kan vi bruge en god udenlandsk idé herhjemme, hvorfor så ikke omfavne ideen og implementere den i Danmark?  

Der er mange muligheder. Fra Dansk Erhvervs side glæder vi os over lanceringen af CO-PI. Det er et vigtigt arbejde, og der er et stort potentiale. Målstregen ligger forude, og vejen derhen er brolagt med offentligt-privat samarbejde. Startskuddet er fredag den 4. februar, hvor Erhvervsministeren klipper snoren til et nyt eventyr.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply