Skip to main content

I tirsdags kunne man læse i sn.dk, at en plejevirksomhed trak sig fra hjemmeplejeområdet og det er ikke første gang inden for det sidste halve år, at kommuner har svært ved at tiltrække eller fastholde leverandører. Senest har OPS-Indsigt skrevet om, hvordan Hillerød Kommune stod uden tilbudsgiver på et udbud af hjemmepleje og Hillerød Kommune er ikke den eneste kommune med det problem.

Det er Egedal Hjemmeservice, som har opsagt aftalen med Egedal Kommune og det er bemærkelsesværdigt af flere grunde. Blandt andet har virksomheden haft kontrakt med kommunen i tolv år og hertil kommer at virksomheden sidste år modtog kommunens erhvervspris.

Egedal Hjemmeservice vandt erhvervsprisen p.ga. den særlige støtte ledelsen havde ydet til virksomhedens medarbejdere under coronakrisen og sikre at hverken medarbejdere eller borgere er blevet smittet med Corona.

Til marts er det altså slut med rengøring og plejeopgaver hos 170 hjemmeboende borgere i Egedal, men hvad er baggrunden for opsigelsen? 

Det handler om tid og serviceniveau

Begrundelsen for opsigelsen er det serviceniveau som kommunen har besluttet sig for. Det hænger ganske enkelt ikke sammen fremgår det.

“Tidsrammen i Egedals serviceniveau er ganske enkelt skåret for meget ned til at vi kan blive ved med at stå inde for det. Det er ikke længere holdbart for vores medarbejdere, og det er også synd for borgerne. De fortjener bedre”, siger Maria Kongsaa, indehaver af Egedal Hjemmeservice til sn.dk.

Konkret oplyser Egedal Hjemmeservice, at de hos nogle borgere har blot tyve minutter til rengøringen og femten minutter til personlig hygiejne. 

Ikke enige om begrundelsen

Men på rådhuset kan man ikke genkende begrundelsen for opsigelse af aftalen, her troede man, at det var fordi virksomheden ville lukke.

“Vi fik oplyst, at årsagen til opsigelsen skyldes at firmaet skulle lukke, så vi kan ikke genkende billedet eller kritikken om den tidsramme, som medarbejderne har til rådighed ude hos borgere,” lyder det ifølge sn.dk torsdag fra Tina Wils, chef for Sundhed- og Omsorg i Egedal Kommune.

Hos Egedal Hjemmeservice er man forundret over kommunens udmelding.

”Jeg vil gerne afvise, at vores stop i Egedal Kommune skyldes en kommende lukning af vores firma. Det er ganske enkelt forkert, for som vi også udtalte forleden, så fortsætter vi i Roskilde Kommune,” siger Maria Kongsaa til sn.dk torsdag.

Her er serviceniveauet nemlig ifølge Maria Kongsaa bedre, selvom det er vanskeligt.

Kommer op i det politiske udvalg

Hvad der er gået galt i kommunikationen, er ikke til at sige, men det som er lige så interessant er, at sagen kan medføre at man i det politiske udvalg kommer til at drøfte, hvor meget tid der skal afsættes fremover.

 “Der skal være tid nok ude hos borgerne. Det er det vigtigste,” siger Ole B. Hovøre (V), der har plads i ældre- og omsorgsudvalget, men understreger at han ikke sidder med en viden, om hvorvidt tidsrammen i serviceniveauet bør hæves eller hvad betyder det økonomisk, hvis det sker.

Han mener, at der er flere ting i det, som politikerne skal drøfte, og så er det også vigtigt at høre borgerne, hvordan de oplever serviceniveauet, udtaler han torsdag til sn.dk.

Der er med andre ord lagt op til nogle spændende drøftelser i de nye byråd i Egedal, når man når frem til, at drøfte budget 2023, men lige så interessant er det, at Egedal efter den første marts ikke har nogen privat leverandør af frit valg på pleje og praktisk hjælp. Det kan man se ud af kommunens hjemmeside./sho/

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply