Utilfredshed får sygeplejersker til at søge ind i private vikarbureauer

Del artiklen:
Sygeplejepersonale har siden regeringens indgreb omkring deres overenskomst 2021 vist deres utilfredshed ved punktstrejker. Nu kan man se, at stadig flere søger over i private vikarbureauer
Sygeplejepersonale har siden regeringens indgreb omkring deres overenskomst 2021 vist deres utilfredshed ved punktstrejker. Nu kan man se, at stadig flere søger over i private vikarbureauer - Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

Der startede en ond selvforstærkende cirkel for regionerne, da de ikke kunne imødekomme sygeplejerskernes krav om højre løn og forbedrede arbejdsforhold ved overenskomstforhandlingerne. Utilfredshed, højre løn og fleksibilitet får nu sygeplejersker i hobetal til, at søge over i det private.

Af Steen Houmark, redaktør af OPS-Indsigt, steen@nb-medier.dk

”Jeg mener, at den personaleflugt (sygeplejersker, red.), vi ser i regionerne, er selvforskyldt. Hvis man ønsker en større personalefastholdelse og flere besatte stillinger, bør regionerne sørge for ordentlige forhold for offentligt ansatte sygeplejersker.” siger sygeplejerske Elisabeth Sivholm til Berlingske.

Hun er en af de sygeplejersker, der her i efteråret er begyndt at udbyde sin arbejdskraft gennem et privat vikarbureau og det har fået vikarudgifterne til at ryge igennem loftet.

Fra januar til september i år har Region Hovedstaden haft udgifter for knap 19 millioner kroner. Det betyder, at regionen på de første ni måneder af 2021 har brugt 5,1 millioner kroner mere end hele sidste år. Region Hovedstaden forklarer, at det er af nød, de bruger eksterne vikarer.

”Når vores interne vikarer ikke kan dække behovet, og der er en bekymring for, om hospitalsafdelingerne fortsat kan opretholde den nødvendige behandlingskvalitet, så er vi nødsaget til at bruge eksterne sygeplejerskevikarer,” skriver den i en e-mail til Berlingske.

Men det er ikke kun i Region Hovedstaden det er et problem.

En bombe under økonomien

I Region Sjælland indviede man for præcis to år siden et nyt internt vikarbureau for at gøre op med det også dengang store vikarforbrug, som igennem flere år var steget kraftigt. Regionen regnede dengang ifølge TV2 Lorry med at spare hele 10 millioner kroner alene på administrationsudgifter til de private vikarbureauer.

Det er sådan set gået godt, men siden sygeplejestrejken i sommers er behovet for at trække eksterne private vikarer ind på regionens sygehuse steget markant. Det bekræfter Regionsrådsformand Heino Knudsen i et indslag overfor TV2NEWS.

”Vi står i en situation, hvor vi er nødsaget til at bruge de private vikarbureauer,” siger han og fortæller samtidig, at det vil være en bombe under økonomien hvis udviklingen fortsætter. 

Lige nu er ligger timepriserne for sygeplejersker i private vikarbureauer omkring 30-40 % højere end overenskomsten ifølge professor i økonomistyring Per Nicolai Buch.

Vikarbureauerne giver højere løn og frihed

”Efterspørgslen er enorm og den er også større end vi kan efterkomme,” siger administrerende direktør i Care Link Brian Rosenberg til TV2NEWS. 

Han peger på, at der er to ting som vikarbureauerne kan tilbyde sygeplejerskerne, det er fleksibilitet og frihed i planlægningen af deres eget liv og så den lidt højre løn. Senest er der så opstået den situation, hvor sygeplejerskerne faktisk kan få det som de vil have det. 

Forstået sådan, at på en regional afdeling indgår de i et fællesskab og kan pålægges vagter, hvor de som vikarer selv kan vælge hvornår og hvor meget de vil arbejde.

Brian Rosenberg understreger, at situationen er særlig, men forventer dog ikke at den vil aftage lige med det samme.

Forsker: ”Det er en ond cirkel”

Når sygeplejerskerne strømmer ud i vikarbureauerne og således presser priserne op handler det potentielt om, at de som faggruppe ikke har fået den højere løn som de har efterspurgt ved den sidste overenskomst og det har skabt en stor utilfredshed, hos sygeplejersker som Elisabeth Sivholm, som mener at regionerne selv har skabt den her situation.

At det handler om overenskomstforhold bekræfter Laust Høgedahl, som forsker i arbejdsmarkedsforhold ved Ålborg Universitet.

”Vi befinder os i en ond cirkel, hvor sygeplejersker søger over i vikarbureauerne og så stiger efterspørgslen fra regionerne og har på den led en selvforstærkende negativ virkning på et i forvejen presset sygehusvæsen,” siger han til TV2NEWS.

Han peger blandt andet på, regionerne jo skal have vagtplanerne sammen og, det føre til at man som sygeplejerske kan blive pålagt nogle vagter man ikke er interesseret i. Det kan man så undgå ved at søge over i et privat vikarbureau, hvor lønne samtidig er højre.