Skip to main content

Nordic Medicare som driver en række udbudsklinikker, lukker nu deres Lægeklinikkerne i Horslunde og Rødby på Lolland. Det sker fordi de ikke ifølge TV2ØST ikke kan hamle op med regionens egne nærklinikker.

Nordic Medicare driver i øjeblikket fire udbudsklinikker på Lolland, deres udfordring er, at lønniveauet er steget voldsomt efter at regionen har meldt sig som leverandør. Det vil sige Nordic Medicare og regionen kæmper om de samme læger.

OPS-Indsigt har tidligere skrevet om, hvordan timelønningerne stak af, da Region Sjælland meldte sig som leverandør med netop deres egne nærklinikker. Her har Dagens Medicin efter en aktindsigt kunnet konstaterer, at timeprisen for en læge nu var oppe på 1.621 kr. i timen.

Regionen vidste at den ikke kunne gøre det billigere

”Vores udbudsaftale med regionen gør, at vi ikke kan aflønne lægerne med samme høje løn. Lønnen i regionen er 150 % højre end, det vi kan aflønne vores læger” siger administrerende direktør Christian Riewerts.

Det er interessant, fordi i Region Sjællands egen seneste evaluering af deres erfaringer med udbudsklinikker fra 2018 står der. ”Beregningerne har indtil videre vist, at regionen ikke kan drive disse klinikker økonomisk mere fordelagtigt end de tilbudte priser vi modtager som følge af en udbudsproces.”

Til trods for det oprettede regionen nærklinikker efter den såkaldte vandkantsmodel, hvor man har forsøgt at tiltrække læger for at løse den markante mangel på læger flere steder i Region Sjælland, hvor tredje læge er over 60 år og søgningen til almen praksis i ”Vandkanten” har været stærkt begrænset de seneste år. 

Resultatet ser nu ud til at være det, at Region Sjælland som offentlig myndighed, selv har været med til at presse udgifterne for skatteborgerne op ved at træde ind som leverandør. Til trods for at man i regionen godt vidste, at man ikke kunne drive de her klinikker billigere.

Regionsrådsformand: Et spørgsmål om udbud og efterspørgsel

”Det har aldrig været meningen med nærklinikkerne at gå ind og udkonkurrere andre aktører på markedet. Ideen med nærklinikkerne har været, at man skulle supplere de steder, hvor der har været problemer med at tiltrække læger, men det har ikke været sådan, at man har skulle bruge skatteborgernes penge ved at overbetale læger og trække dem bort fra den anden lokale praksis,” siger Jacob Jensen (V), der næstformand i Region Sjælland. 

Han finder det stærkt problematisk, at man nu er havnet i den situation. Heller ikke regionrådsformand Heino Knudsen (S) mener, at det er regionens opgave at udkonkurrere de private læge klinikker. Han peger på, at det er som med udbud og efterspørgsel på eksempelvis oliemarkedet, så stiger priserne ved øget efterspørgsel ”og sådan er det desværre også på markedet for læger,” siger han til TV2.

Han synes personligt, at priserne er for høje, men hvad er alternativet, spørger han? – for ham er det vigtigste, at borgerne har en læge.

3500 borgere skal nu fra engang i foråret 2022 have en ny læge efter, at Nordic Medicare har opsagt to af deres fire kontrakter på Lolland og Her lover Heino Knudsen, at de nok skal få en læge.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply