Skip to main content

Konflikten mellem Intervare A/S og Københavns Kommune er kommet op i et nyt gear.

Kravet om et dementi kommer efter, at DR på baggrund af en aktindsigt har offentliggjort dele af en rapport udarbejdet af Københavns Kommune, hvoraf det fremgår, at chauffører fra Intervare har bragt vare ud til ældre borgere samtidig med, at de var smittede med Covid-19.

”Vi kan ikke leve med at blive beskyldt for, at Intervare via de selvstændige vognmænd, som bringer dagligvarer ud, har udsat ældre og svage medborgere for Corona-smitte,” siger Mikkel Pilemand, der er kommerciel direktør i Intervare.

Kræver dokumentation af København

Derfor har virksomheden tjekket Corona-app’en hos alle de transportvirksomheder, der kører varer ud i Københavns Kommune for Intervare og via dem kunnet konstaterer, at ingen af de selvstændige vognmænd, som kører varer ud, har været Covid-smittede, fremgår det af en pressemeddelelse.

”Så vi ved ganske enkelt ikke, hvor de anonyme påstande stammer fra, som Københavns Kommune har skrevet ind i en kritisk rapport om Intervare, og som overborgmester Lars Weiss (S) nu fremturer med i pressen. Derfor må Københavns Kommune nu dokumentere påstanden eller dementere,” siger Mikkel Pilemand.

I den aktuelle sag har seks chauffører kørt vare ud til kommunens ældre, og i foråret 2021 gennemførte Københavns Kommunes CSR-afdeling en undersøgelse af de seks chauffører arbejdsvilkår i forbindelse med en mediedebat om arbejdsvilkår hos Nemlig.com, som er Intervares datterselskab.

Af rapporten fra Københavns Kommune fremgår det ifølge DR, at “chauffører ansat hos Intervare A/S har oplyst, at de har mødt på arbejde på trods af, at de har været syge og har været testet positive for covid-19.”

Det er altså den påstand som Intervare nu sætter spørgsmålstegn ved i deres pressemeddelelse.

Har fulgt reglerne

“Det fremgår af Intervares kontrakt med de tilknyttede transportvirksomheder, at der skal bruges afløsere ved sygdom. Der er i kontrakterne økonomi til at tilkalde afløser. Så ingen skal naturligvis møde syge på arbejde – af hensyn til både dem selv og de kunder, de skal ud til,” siger Mikkel Pilemand.

Han forklarer, at Intervare ud over den faste procedure ved sygdom også har fulgt Sundhedsstyrelsen retningslinjer under hele Corona-pandemien.

“Alle har skullet spritte hænder af før og efter hver levering og bære mundbind eller visir. Dette sluttede medio juni 2021 lidt efter restriktionerne blev ophævet i samfundet. Derudover har vi løbende en dialog med kommunens hjemmepleje og afstemt procedurerne,” siger Mikkel Pilemand.København har kendt til modellen i 20 år

Han undrer sig over Københavns Kommunes ageren i den aktuelle sag, som udspringer af, at Københavns Kommune gennem de seneste måneder blandt andet har påstået, at Intervare har brudt Københavns Kommune arbejdsklausul – en påstand, der ifølge Intervare er helt forkert.

Uenigheden handler om hvorvidt ejerne af de transportvirksomheder, som bringer dagligvarer ud for Intervare til visiterede borgere i Københavns Kommune, er at betragte som selvstændige erhvervsdrivende eller lønmodtagere.

“Intervare har gennem 20 år haft og har fortsat et godt og tillidsfuldt samarbejde med en række af landets kommuner herunder Københavns Kommune. I alle årene har Intervare anvendt transportvirksomheder til distribution af de dagligvarer, som vi pakker til visiterede borgere. Ingen kommuner – heller ikke Københavns Kommune – har anfægtet dette gennem årene,” siger Mikkel Pilemand.

Frederiksberg drager en anden konklusion

Hos Intervares advokatfirma Bech Bruun er der ingen tvivl. Chaufførerne er at betragte som selvstændige erhvervsdrivende og er derfor ikke omfattet af den sociale klausul. Den samme konklusion er man nået frem til i flere andre kommuner og herunder Frederiksberg kommune, som har haft et eksternt revisionsfirma, BDO, til at kontrollere Intervare.

I rapporten til Frederiksberg Kommune skriver BDO: ”En timeopregning på baggrund af gennemsnitlige arbejdstid pr. måned og den månedlige fakturering vidner om en højere timesats end chaufføroverenskomstens mindstesats. Timesatsen skal dog også dække chaufførens driftsomkostninger til varebilen. Det er BDO’s vurdering, at underleverandøren ikke er stillet dårligere end hvad overenskomstniveauet på området tilsiger.” Det fremgår af et referat frem magistraten i Frederiksberg Kommune.

Her konkluderer man altså, at Intervare har betalt ejeren af transportvirksomheden bedre, end hvis han havde fået løn jf. overenskomsten på området. Dermed drager Frederiksberg en modsat konklusion af Københavns Kommune.

“Sammen med vores advokater og vores arbejdsgiverorganisation Dansk Erhverv har vi fremlagt den efterspurgte data til Københavns Kommune, og vi undrer os derfor over, at Københavns Kommune fastholder deres synspunkt, når det er så klart, at de tager fejl i deres standpunkt. Denne sag er meget principiel – ikke bare for os, men for alle leverandører, som leverer til det offentlige i hele Danmark,” siger Mikkel Pilemand.

Striden kort

Københavns Kommune har indgået en aftale med leverandøren Intervare A/S. om at levere dagligvarer til udsatte borgere. Sidste år betalte kommunen knap 5,2 millioner kroner for leverancen, viser tal fra erhvervsopslagsværket BIQ.

Aftalen indeholder en såkaldt arbejdsklausul, som sikrer, at alle medarbejdere skal have fair løn- og arbejdsvilkår svarende til niveauet i den landsdækkende overenskomst for tilsvarende arbejde.

Blandt andet er der krav om minimumsløn og vilkår i forbindelse med sygdom, ferie, orlov og barsel. Den mener Københavns Kommune Intervare har brudt

Intervare A/S argumenterer for, at arbejdsklausulen ikke gælder for chauffører, der er som selvstændige vognmænd køre for Intervare. Ifølge Interevare har de selvstændige et overskud på ca. 45.000 kr. om måneden til at dække vognmandens løn ved den gennemsnitlige arbejdsuge på ca. 45 timer.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply